Tesla'nın yapay zekâ çipinin, dünyanın en güçlü savaş uçağı F-35'ten 180 kat daha güçlü olduğu açıklandı

Tesla'nın yapay zekâ çipinin, dünyanın en güçlü savaş uçağı F-35'ten 180 kat daha güçlü olduğu açıklandı

Tesla’nın ürettiği yapay zekâ çipinin F-35 savaş uçağından ve hatta dünya satranç şampiyonunu yenen süper bilgisayardan daha güçlü olduğu açıklandı. Bu çipten daha güçlü olan tek şey ise insan beyni.

Elektronik ve otomotiv endüstrisi, son zamanlarda oldukça ciddi tedarik sıkıntıları çekiyor. Bütün bu sıkıntının ana kaynağı ise bozuk para büyüklüğündeki işlemci çiplerinin yetersizliği. Bu çipler, cep telefonlarından bilgisayarlara kadar her elektronik cihazda kullanılıyor. Hatta roketler, uzay araçları ve uçaklar da bu çiplerin kullanım alanları arasında yer alıyor.

Aslında otomotiv sektörü yarı iletkenlere pek de yabancı değil ve üreticiler, bunların tedariki için milyonlarca dolar para ödüyorlar. Bu çipler sayesinde de araçlarının teknolojileri ve elektrik sistemleri çalıştırılıyor. Dünya çapında elektrikli otomobilleri ile tanınan Tesla da aslında bu çiplere bağımlı bir firma.

Tesla’nın yapay zekâ çipleri

Select Car Leasing isimli otomotiv sitesinin yaptığı araştırmaya göre Tesla’nın yapay zekâ mikroçipleri, insanlığı Ay’a taşıyan Apollo 11 roketinden, iPhone’lardan ve hatta dünyanın en güçlü savaş uçağı olan F-35 Lightning II’den bile daha güçlü. Elon Musk, geçtiğimiz günlerde NVIDIA tarafından üretilen çiplerin yeni Tesla çipleri ile değiştirildiğini açıklamıştı.

Samsung ise NVIDIA çiplerinden 21 kat daha gelişmiş çipler ürettiğini duyurmuştu. Bu çipler standart bir Tesla aracındaki kameralar, sensörler, GPS sistemi ve hatta Tesla’nın otonom sürüş sisteminin çalışmasını sağlıyor. Tesla’nın iddiasına göre çipler o kadar güçlü ki, yasalar izin verdiğinde tamamen otonom araçlarda bile kullanılabilecek.

Listeye baktığımızda ise dünya satranç şampiyonu Garry Kasparov’u yenen IBM Deep Blue süper bilgisayarının bile Tesla'nın mikroçipinin oldukça gerisinde kaldığını görmekteyiz. Tesla’nın yapay zekâ çipinden daha iyi olan tek şey ise insan beyni. İnsan beyninin neredeyse hesaplanamaz bir hafızası ve işlem gücü bulunmakta.

Enteresan bir şekilde, dünyanın en güçlü makineleri olarak tanımlanan savaş uçakları bile bu mikroçipe yetişemiyor. ABD hava kuvvetlerinin göz bebeği olan “ultra gelişmiş” savaş uçağı F-35 Lightning II, Tesla’nın bozuk para boyutundaki mikroçipinin 180 kat gerisinde kalıyor.

webtekno 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.