Terminal otoparkında tavan ücretler belirlendi

Terminal otoparkında tavan ücretler belirlendi

12 saate kadar her saat için otobüslerden 3 lira, özel ve ticari otomobillerden 1 lira ilave ücret alınacak.

Karayolu yolcu taşımacılığı alanında terminal işletmeciliği yapmaya yetkili T1 ve T2 belgesi sahibi işletmecilerin, terminallerden çıkış yapan taşıtlar ile terminal alanı içindeki otoparkları kullanan taşıtlardan alabilecekleri tavan ücretler belirlendi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının Karayolu Yolcu Taşımacılığında Kullanılan Terminallere İlişkin Tavan Ücret Tarifeleri Hakkında Tebliğ, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak, yürürlüğe girdi.

Buna göre, karayolu yolcu taşımacılığı alanında terminal işletmeciliği yapmaya yetkili T1 ve T2 yetki belgesi sahibi işletmecilerin, terminallerden çıkış yapan taşıtlar ile terminal alanı içindeki otoparkları kullanan taşıtlardan alabilecekleri tavan ücretler belirlendi. Tavan ücretler, 30 Haziran 2016'ya kadar uygulanacak.

Ticari ve özel otomobiller için 25 dakikaya kadar ücretsiz olacak terminal otoparkında, 1 saate kadar kalacak otobüsler 16 lira, özel otomobiller 8 lira, ticari otomobiller ise 4 lira ödeyecek. 12 saate kadar her saat için otobüslerden 3 lira, özel ve ticari otomobillerden 1 lira ilave ücret alınacak.

12-24 arası her saat için otobüsler 2,40 lira, otomobiller 0,75 liranın ödeneceği otoparkta, 24 saat üstü her saat için otobüsler 1,60 lira, otomobiller 0,50 lira ödeme yapacak. Aylık abonman ücreti ise otobüsler için 160 lira, ticari ve özel otomobiller için ise 80 lira olarak belirlendi.

KDV'nin dahil olduğu tavan ücret tarifeleri en son yapılan nüfus sayımına göre terminalin bulunduğu ilin nüfusu ile bulunduğu ilçenin il merkezine olan uzaklığı da esas alınarak uygulanacak.

Buna göre, terminal işletmecileri nüfusu 100 bin ve altındaki yerlerde tavan ücretlerinin yüzde 40'ını, nüfusu 100 bin 1-150 bin arasındaki yerlerde yüzde 45'ini, nüfusu 150 bin 1-300 bin arasındaki yerlerde yüzde 50'sini, nüfusu 300 bin 1-500 bin arasındaki yerlerde yüzde 55'ini, nüfusu 500 bin 1-1 milyon arasındaki yerlerde yüzde 60'ını, nüfusu 1 milyon 1-2 milyon arasındaki yerlerde yüzde 65'ini, nüfusu 2 milyon 1-4 milyon arasındaki yerlerde yüzde 75'ini, nüfusu 4 milyon 1-7 milyon arasındaki yerlerde yüzde 85'ini, nüfusu 7 milyon 1-10 milyon arasındaki yerlerde yüzde 95'ini, nüfusu 10 milyon 1 ve üzerindeki yerlerde ise yüzde 100'ünü aşmamak kaydıyla kendi ücret tarifelerini belirleyecek.

Terminalin bulunduğu ilçenin il merkezine uzaklığının büyükşehir olan illerde 50 kilometreden fazla, diğer illerde ise merkez ilçenin dışında olması halinde belirlenen ücret tarifelerine yüzde 25 ilave indirim yapılacak.

Belirlenecek ücret tarifelerinin, uygulanan ücret tarifelerinin üzerinde olması halinde işletmeciler, daha alt seviyedeki mevcut ücret tarifelerini uygulayabilecek. Uyguladıkları ücret tarifeleri, tavan ücret tarifelerinden yüksek olan terminal işletmecileri, Bakanlığa başvurarak en geç 20 gün içinde her türlü iş ve işlemlerini tamamlayarak ücret tarifelerini alacak ve uygulayacak.

Terminal işletmecileri, bu ücret tarifelerini, herkesin kolayca görebileceği şekilde terminal ve otopark girişlerine asarak ilan edecek. Tebliğde yer almayan hususlarda Karayolu Taşıma Yönetmeliğinin ücret tarifelerine ilişkin maddeleri uygulanacak.

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.