Terkedilen Karanlık Mahallesi'nin 'vefalı' sakinleri

Terkedilen Karanlık Mahallesi'nin 'vefalı' sakinleri

Kırklareli'nin Demirköy ilçesine bağlı Karanlık Mahallesinde Anıl çiftinden başka kimse yaşamıyor.

İstanbul'da yaşayan Mehmet Anıl, doğduğu Karanlık Mahallesi'nde kimsenin kalmaması üzerine yeniden buraya dönme kararı aldı.

Demirköy'e yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta bulunan ve geçmiş yıllarda 30 hanenin yaşadığı Karanlık köyü, nüfusun azalması üzerine Demirköy Kaymakamlığı'nın talebi, İl Genel Meclisinin almış olduğu karar doğrultusunda 15 yıl önce İncesırt köyüne bağlanarak mahalleye dönüştürüldü.

Uzun yıllar İstanbul'da yaşayan ve göç nedeniyle mahallede kimsenin kalmadığını öğrenen Mehmet Anıl (59), 7 yıl önce doğduğu topraklara taşınma kararı aldı.

Mehmet Anıl, AA muhabirine yaptığı açıklamada, doğduğu köyünden çalışmak amacıyla 23 yaşında ayrıldığını söyledi.

Yaklaşık 25 yıl Kırklareli ve İstanbul'da çalıştığını ve köyünde kimsenin kalmadığını öğrendikten sonra metropolden ayrılma kararı aldığını anlatan Anıl, köyünde hayvancılık yaparak geçimini sağladığını belirtti.

"Ben burada zevkle yaşıyorum"

Yaşadığı şehirden köye göç etme kararını aldıktan sonra bir çok insanın bunu yadırgadığını dile getiren Anıl, şunları kaydetti:

"Ben burada zevkle yaşıyorum. Köyümüz zamanında 30 haneydi. Fakat, gençler yetişti, evlenme, iş, okul sorun oldu, herkes gitti. Burası benim için çok değerli. Ben köyümün yok olmaması için İstanbul'un rahatlığını bırakıp geri döndüm. Ancak köyümüz, nüfus azlığından dolayı mahalleye dönüştürüldü. Ben de burada olmasam, doğduğumuz Karanlık köyünün adını kimse bilmeyecek. Geri dönerken çocuklarım ve eşim bile bana karşı çıktı.

Ben eşime ve çocuklarıma benimle gelmeleri konusunda kesinlikle baskı yapmadım. Eşim yaklaşık 1 yıl sonra yanıma gelme kararı aldı. Çocuklarım yetişkin olduğundan İstanbul'da kaldı. Ben öldüğümde bile mezarım burada olacak. Ben köyümü seviyorum" dedi.

Köyünün yok olmasına gönlünün razı olamadığı için geri geldiğini vurgulayan Anıl, köyünün gönüllü bekçisi tek vatandaşı olduğunu dile getirdi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.