Teknoloji ne kadar gelişse de çiftçinin vazgeçilmezi o

Teknoloji ne kadar gelişse de çiftçinin vazgeçilmezi o

Karasabanlar, gelişen teknoloji ve insan gücüne ihtiyacı azaltan ziraat araçlarının üretilmesine rağmen, engebeli arazilerde çiftçilerin vazgeçilmezi olmaya devam ediyor.

Gelişen teknolojiyle tarımsal üretim imkanlarının artması neticesinde neredeyse unutulmaya yüz tutan geleneksel tarım araçları, engebeli arazilerde çiftçilerin imdadına yetişiyor.

Asırlardır sürdürülen klasik tarım yöntemlerinin vazgeçilmez aracı olan karasaban, günümüzde de çiftçilerin engebeli arazilerini sürerken en önemli yardımcısı olma özelliğini taşıyor. Geniş ve düz arazilerde insan gücüne ihtiyacı azaltan yeni dönem tarım araçlarının ulaşamadığı sarp tarım arazileri, teknolojiye meydan okuyan karasabanlarla sürülüyor. 

Bitlis'in Tatvan işçesine bağlı Teknecik köyünde çiftçilik yapan Fehim Acar, büyük emek harcayarak tarıma elverişli hale getirdiği tarım arazilerini, büyükbaş hayvanların yardımıyla karasaban kullanarak sürdüklerini söyledi. 

Bölgedeki engebeli arazilere tarım araçları giremediği için halen geleneksel tarım yöntemlerini kullandıklarını anlatan Acar, bu nedenle öküz, at, katır gibi hayvanların tarımsal faaliyetlerde büyük önem taşıdığını ifade etti.

Çocukluğundan beri öküzlere bağladıkları karasabanla tarla sürdüğünü anlatan Acar, şöyle konuştu:

"Bu arazide traktörün gitmesi imkansız. Bu nedenle öküzler bizim hayatımızın vazgeçilmezi. Onlara gözümüz gibi bakıyoruz. Son dönemde bu işi yapan insanların sayısı da azaldı. Öküzlerle günlük ortalama 3 dönüm araziyi sürebiliyoruz. İşimiz zor ama rızkımızı kazanmak için çalışmak zorundayız. Teknoloji ne kadar gelişse de dağlık alanlarda hiçbir makineden yararlanamıyoruz. Asırlardır kullanılan tarım araçlarını günümüzde de kullanıyoruz."

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.