Tekno girişime 150 bin lira destek

Tekno girişime 150 bin lira destek

Bilim ve teknoloji üreten ülke olmak istediklerini belirten Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “Tekno girişim sermaye desteğini 150 bin liraya çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.

 Işık, projelerin değerlendirme sürecindeki öğretim görevlilerinin ücretlerini de artırmayı arzu ettiklerini bildirdi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Ar-Ge'ye verilen önemin her geçen gün artmaya devam ettiğini belirterek, tekno girişim sermaye desteğini 150 bin liraya çıkarmayı hedeflediklerini açıkladı. Işık, projelerin değerlendirme sürecinde yer alan öğretim görevlilerin ücretlerin artırmayı arzuladıklarını da müjdeledi. Türkiye'nin 2014 yılında, Ar-Ge harcamalarının milli gelire oranının ise tarihinde ilk defa yüzde 1 seviyesini geride bıraktığına işaret eden Bakan Işık, “Bundan sonra da daha hızlı bir artışla yoluna devam edeceğini umuyoruz. 2015 rakamlarında 1,10'u geçmek gibi bir arzumuz ve beklentimiz var” dedi. Işık, öğrencilerie, bilim insanlarına, araştırmacılara yönelik destekleri daha da geliştireceklerini söyledi.

17 KAT DESTEK

Işık, bilim insanlarına yönelik desteklere değinerek şunları kaydetti: “TÜBİTAK BİDEP kapsamında, 2003 yılında desteklenen bilim insanı sayımız bin 527'ydi. 2014 yılında ise bu rakam, tam 17 kat artışla 26 bin 778'e çıktı" dedi. Bakan Işık, Ar-Ge Reform Paketi Hazırlık Çalıştayı'nda yaptığı konuşmada, tarihin her döneminde bilim ve teknolojinin önemli yer tuttuğunu ifade etti. Türkiye'nin özellikle belirli dönemlerde bilim ve teknolojiye yeterince kaynak ayırmadığına işaret eden Işık, “(Zararın neresinden dönersek kardır) anlayışıyla şimdi açığımızı kapatmaya çalışıyoruz. Önümüzdeki süreçte Türkiye'nin bilim ve teknoloji üreten Ar-Ge ve inovasyonda dünya ile yarışan bir ülke konumuna gelmesini arzu ediyoruz” dedi.

TÜBİTAK VE KOSGEB'DE

Işık, bütçe görüşmelerinin ardından ele alınmasını arzu ettikleri ilk paketin Ar-Ge reform paketi olduğuna dikkati çekerek, bu kapsam da söz konusu çalıştayın önemine işaret etti. Reform paketinde yer almasını planladıkları çalışmalara ilişkin bilgiler veren Işık, “Tekno girişim sermaye desteğini 150 bin liraya çıkarmayı hedefliyoruz. Bunu da bakanlık bünyesinden TÜBİTAK bünyesine aktarmak istiyoruz. Bakanlığımızın yürüttüğü 4 programı da TÜBİTAK ve KOSGEB'e devretmeyi planlıyoruz, son aşamaya geldik. Biz daha çok programların etki analizlerine odaklanmış olacağız” ifadesini kullandı.
 
Proje yöneten akademisyene müjde

Ar-Ge merkezlerinde çalışan temel bilimler mezunlarına ilave destek vererek, bu alandaki istihdam sorununu aşmayı hedeflediklerini anlatan Işık, şunları kaydetti: “Temel bilimlerin en çok tercih edilen alanlar arasında yer almaması durumunda bilim ve teknolojide kalıcı başarıların elde edilemez. Bu alandan mezun olanların kamuda öncelikli çalışmaları için adımlar atıyoruz. Ar-Ge projesi yapan akademisyenlerin elde ettiği gelirin gelir vergisinden tamamen muaf olmasını istiyoruz. Bir de döner sermaye kesintilerini minimize etmeyi planlıyoruz. Projelerin değerlendirme sürecinde yer alan öğretim görevlilerinin ücretlerini artırmaya arzuluyoruz.”

Yeni şafak 

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.