Tek parti döneminde kapatılan cami 77 yıl sonra açıldı

Tek parti döneminde kapatılan cami 77 yıl sonra açıldı

Antalya’da, karadan ulaşımı bulunmayan Kaleköy’ün sakinleri, Kekova’daki 1. derece SİT alanında yer alan caminin 77 yıl sonra restore edilerek ibadete açılmasının mutluluğunu yaşıyor

Antalya Kekova'daki karadan bağlantısı olmayan 1. derece sit alanında yer alan tarihi Kaleköy Camisi'nin restore edilerek 77 yıl sonra ibadete açılmasıyla mahalle sakinleri namazlarını kılmak için artık teknelerle başka köylere gitmek zorunda kalmıyor.

SÖKÜLÜP OKUL YAPILDI

Simena Antik Kenti'nde, Roma döneminde stoa (antik dönemde mimarisinde bir sokak ya da agoranın yanında yer alan, üstü kapalı, sütunlu galeriler) olarak kullanılan, daha sonra bir süre kilise ve ardından Osmanlı döneminde cami olarak kullanılan 2 bin yıllık vakıf eseri, 77 yıl önce kapatıldı. Caminin çatısı ve ahşap aksamı sökülerek Üçağız'da bir okul binasına aktarıldı. Kaleköy'ün sakinleri, camileri kapatılınca vakit namazlarını evlerinde, cuma ve bayram namazlarını ise yetişebildikleri ölçüde tekneyle ulaşım sağladıkları Üçağız'da kılmaya mecbur kaldı.

VALİYE CAMİ RİCASI

Denizdeki fırtınalı günlerde kimi zaman cuma ve bayram namazlarını kaçıran, cenazelerini de kayıkla taşımak zorunda kalan Kaleköylülerin kaderini Antalya Valisi Münir Karaloğlu değiştirdi. Bölgeyi ziyaretinde caminin 1940’lı yıllarda kapatıldığını öğrenen Karaloğlu’nun talimatıyla yapı, Antalya Vakıflar Müdürlüğü’nün hazırladığı proje ile restore edildi. Çalışmaların tamamlanmasıyla cami 77 yıl sonra yeniden ibadete açıldı. Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Antalya'ya ilk atandığı dönemde Kaleköy'ü ziyaret ettiğini ve köylülerin camilerinin yeniden yapılmasını rica ettiğini söyledi.

MÜZE GİBİ CAMİ

Yüzlerce insanın yaşadığı bir köyde cami olmamasına şaşırdığını aktaran Karaloğlu, "Neden cami yok?" diye sorduğunda köylülerin "Aslında vardı ama 1941'de yıkıldı" yanıtını verdiğini anlattı. Karaloğlu, "Köylülerin verdiği bilgiye göre o yıl okul yapma bahanesiyle cami yıkılıyor ve caminin ahşapları götürülüp okulda kullanılıyor" dedi.

Karaloğlu, "Kaleköy'ün tarihi güzelliklerine uygun bir camiyi ibadete açtık. Ortaya müze cami formatı çıktı. Oraya giden vatandaşlar hem ibadetini yapacak hem de tarihi mekanı sanki bir müzeyi geziyor gibi ziyaret edecek" dedi.

Cenazeleri tekneyle götürürdük

Kaleköy’de yaşayan 83 yaşındaki Mehmet Takır “Cami sökülürken köylü korkudan itiraz bile edememişti. Çatının kiremitlerini sökeceklerini söyleyip bizim de yardım etmemizi istediler. Arkadaşımla ben, bize bunu yaptıramasınlar diye kaçtık. Camisiz çok zordu. Camiye kayıkla giderdik” dedi. Saliha Çan ise şunları kaydetti: “Cami yapılmadan önce cenazeleri tekneyle götürürdük. Artık camimizde hocamızdan Kur’an-ı Kerim dersleri almaya başladık.”

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum