TCMB'den "zorunlu karşılık" hamlesi

TCMB'den "zorunlu karşılık" hamlesi

Merkez Bankası, yabancı para yükümlülüklerde 3 yıldan uzun vadeyi teşvik etmek amacıyla zorunlu karşılık oranlarında değişikliğe gitti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), çekirdek dışı yükümlülükler için 3 yıldan uzun vadeyi teşvik etmek amacıyla, mevduat/katılım fonu dışı yabancı para yükümlülüklerde zorunlu karşılık oranlarının değiştirildiğini duyurdu. 

TCMB'den yapılan açıklamada, "Küresel Para Politikalarının Normalleşme Sürecinde Yol Haritası" çerçevesinde çekirdek dışı yükümlülükler için 3 yıldan uzun vadeyi teşvik etmek amacıyla mevduat/katılım fonu dışı yabancı para yükümlülükler için zorunlu karşılık oranlarının değiştirildiği belirtildi.

Buna göre, 1 yıla kadar vadeli mevduat/katılım fonu dışı yabancı para yükümlülüklerde mevcut durumda yüzde 20 olan zorunlu karşılık oranı yüzde 25'e çıkartıldı. 

Bu oran, 2 yıla kadar olan söz konusu yükümlülükler için yüzde 14'ten yüzde 20'ye, 3 yıla kadar olanlar için yüzde 8'den yüzde 15'e yükseltilirken; 5 yıla kadar olan yükümlülükler için yüzde 7'de sabit tutuldu; 5 yıldan uzun vadeli yabancı para yükümlülükler için ise zorunlu karşılık oranı yüzde 6'dan yüzde 5'e çekildi. 

Yeni oranlar, 28 Ağustos 2015 tarihinden sonra oluşacak yeni yükümlülüklere, 23 Ekim 2015 tarihli tesis döneminden itibaren uygulanacak. 28 Ağustos 2015 tarihi itibarıyla mevcut yükümlülüklere vadeleri sonuna kadar mevcut oranların uygulanmasına devam edilecek. 

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.