TBMM'nin açılışında Kur'an, Hadis, dua ve cuma var!

TBMM'nin açılışında Kur'an, Hadis, dua ve cuma var!

Bugün TBMM'nın açılışının 100. yılını kutluyoruz

Bugün TBMM'nın açılışının 100. yılını kutluyoruz. Herkesin Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı adı ile bildiği, oysa açılışının bilerek Cuma'ya getirildiği ve dualar ile açılmış olan 1. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılışı 100 yıl önce bugün yapıldı.

İngilizler İstanbul'u işgal etti

İlk Meclis'in açılması, Son Osmanlı Meclis-i Mebusan'ın "Misak-ı Milli" kararlarını almasının ardından İngilizler tarafından İstanbul'un işgal edilmesi üzerine açıldı.

Tutuklanan Osmanlı Mebuslarının dışında kalan Mebuslar ve Anadolu'nun pek çok noktasından seçilen temsilciler, çağrı üzerine Ankara toplandı.

Meclis Ne Zaman ve Nasıl Açıldı?

Ankara'da, İstanbul'un işgali öncesinde İttihad ve Terakki Partisi'nin temsilciliği olsun diye yapılan bina, gelen Mebuslar ve temsilciler ile birlikte 1. Meclis olarak 23 Nisan 1920 yılında açıldı.

Cuma günü açılan Meclis'in gün olarak Mübarek Cuma'yı seçmesinin nedeni günün bereketinden istifade etmek, Kur'an'ın nurlarından ve namazdan güç kazanmaktı.

Sadece bununla da kalınmayıp, tüm yurtta Kur'an-ı Kerim ve Buhari-i Şerif hatimleri yapılması gerektiği yönünde telgraflar da çekildi. Cuma ezanından önce minarelerde Salavat getirildi ve Camilerde Sultan ve Halife Vahdettin adına hutbeler okundu.

Meclis önünde, okunan hatimler ve Buhariler tamamlanarak dua edildi ve kurbanlar kesildi. Büyük Millet Meclisi saat 13. 45'te en yaşlı üye Sinop Mebusu Şerif Bey'in nutkuyla açıldı.

Büyük Millet Meclisi’nin açılış gününü Cuma’ya tesadüf ettirmekle

21 Nisan 1920’de Anadolu’daki bütün askerî birlikler ile sivil idarecilere gönderilen ve açılıştan önce yapılması gereken dinî merasimlerin ne şekilde icra edileceği yazılmıştı. Bunlardan biri de şöyle:

Vatanın istiklâli, hilâfet ve saltanatın kurtarılması gibi en mühim ve hayatî görevleri ifâ edecek olan Büyük Millet Meclisi’nin açılış gününü Cuma’ya tesadüf ettirmekle o günün mübarek olmasından istifade için açılıştan önce bütün milletvekilleri ile Hacı Bayram Velî Câmi-i Şerîfi’nde Cuma namazı kılınarak Kur’an’ın nurlarından ve salâttan feyzalınacaktır. Namazdan sonra sakal-ı şerif ve sancak-ı şerif taşınarak daireye gidilecektir. İçeriye girilmeden önce bir dua okunacak ve kurbanlar kesilecektir. Tören sırasında camiden Meclis’e kadar Kolordu Kumandanlığı tarafından askerî birliklere özel tertibat aldırılacaktır.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.