Tayland Arakanlı Müslümanları arama çalışmalarını sonlandırıyor

Tayland Arakanlı Müslümanları arama çalışmalarını sonlandırıyor

Tayland, insan kaçakçılarının denizin ortasında bıraktığı kaçak göçmenleri bulmak için başlattığı çalışmalara son veriyor

Tayland'ın insan tacirleri tarafından denizin ortasında kaderlerine terk edilen kaçak göçmenlere yardım etmek için iki hafta önce başlattığı çalışmalar, bugün sona eriyor.

Komuta ve kontrol merkezi olarak kullanılan HTMS Ang-Thong gemisinin kaptanı Yüzbaşı Benjamaporn Wongnakornsawang, AA muhabirine yaptığı açıklamada görevlerinin bugün tamamlanacağını belirtti.

"Malay Mail" gazetesi ise açık denizde hala kurtarılmayı bekleyen insanlar olduğunu yazdı. Gazete, Tayland'ın Satun bölgesi açıklarındaki uluslararası sularda içinde Arakanlı Müslümanlarla (Rohingya) Bangladeşlilerin bulunduğu bazı tekneler bulunduğunu ileri sürdü.

Arakanlı Müslümanlarının haklarını savunmak için kurulan Arakan Projesi Direktörü Chris Lewa da AA muhabirine yaptığı açıklamada, son bir ayda 5 bin 600 Rohingyanın Endonezya, Malezya ve Tayland'a giriş yaptığını söyledi. Lewa, denizde hala ne kadar kaçağın bulunduğunun ise bilinmediğini kaydetti.

Myanmar'da 1982'de kabul edilen yasayla vatandaşlık haklarını kaybeden ve "devletsiz" sayılan Rohingyaların yıllardır devam eden dramı ancak 2012'de Arakan (Rakhine) eyaletinde Budistler ile Müslümanlar arasında çıkan çatışmalarla dünya gündemine gelmişti.

Myanmar'ın yaklaşık 60 milyonluk nüfusunun büyük kısmını oluşturan Budistlerin düzenlediği saldırılarda 280 kişi yaşamını yitirmişti. Yüzlerce ev ve iş yerinin ateşe verildiği çatışmalar yüzünden 125 bin Arakanlı bölgeyi terk etmek zorunda kalmıştı. Budistlerin düzenlediği saldırılarda yaralanan Arakanlılara sağlık hizmeti sunan Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü çalışanları, geçen yıl ülkeden sınır dışı edilmişti.

Birleşmiş Milletler tarafından "eziyet gören dini azınlık" olarak nitelendirilen ve ülkenin batısındaki Arakan eyaletinde derme çatma kamplarda yaşayan Arakanlılar, yıllar süren askeri cunta yönetiminin ardından 2011'de iktidara gelen Tein Sein hükümetinin başlattığı reform sürecinden hiçbir şekilde yararlanamamıştı. Arakanlılar, sadece kendileri için uygulanan yasal, ekonomik ve toplumsal kısıtlamalara maruz kalıyor. Son 2 yılda binlerce Arakanlı Müslümanın, zulümden ve ayrımcılıktan kaçmak için Myanmar'ı terk ettiği sanılıyor.

Tayland hükümetinin, mayıs ayı başında ülkenin güneyindeki ormanlık alanlarda kamp kuran insan kaçakçılarına karşı operasyon düzenlemesinin ardından kaçakçılar, ailelerinden fidye istemek için rehin tuttukları göçmenleri teknelere bindirip denizin ortasında terk etmeye başlamıştı. Uluslararası Göç Örgütü, Endonezya ve Malezya açıklarındaki teknelerde çok sayıda kaçak göçmenin yaşam savaşı verdiği uyarısında bulunmuştu.

Endonezya ve Malezya, insan kaçakçıları tarafından açık denizde kaderlerine terk edilen göçmenlere bir yıl geçici barınak sağlama kararı almıştı.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.