Tatar ninenin vasiyeti ve Nur talebesi torununun yaptıkları

Tatar ninenin vasiyeti ve Nur talebesi torununun yaptıkları

40 sene önce Komünist Sovyetler zamanında İlmikemal adında bir Tatar büyükanne...

RİSALEHABER

40 sene önce Komünist Sovyetler zamanında İlmikemal adında bir Tatar büyükanne çocuklarına ve torunlarına bir vasiyet yazar. O kadar güzel ve halis bir vasiyettirki yıllar sonra torununda tecelli eder. 

Vasiyet Tatarca Arap harfleriyle Almatı şehrinde 1980'in başında yazılmıştır... 

Bismillahirrahmanirrahim.

Ben ölünce üstümde ağlamayınız. Cuma akşamları benim canım (ruhum) ümit edip dua bekleyerek döner. Şol çağda (zamanda) Hudâ rızası için sadaka veriniz. Bir de bir şeyler olmazsa, birer parça ekmek birer ite verirsiniz. Birer ekmeğiniz de olmazsa Allah rızası için, Peygamberimiz Muhammed Mustafa salallahu aleyhi ve sellem hakkı hürmeti için 'anam ervahına bağışladım' diye bir mala (hayvana) kabuk –karpuz kabuğu mu, kavun mu– ne olsa da vermeye çalışınız. Yetimler başından 'Bismillah' diyerek, salavat okuyup okşayınız. Ululara (büyüklere) hürmet ediniz, ululayınız. Özünüzden (kendinizden) küçüklere şefkatli olunuz.

Her vakit ömrünüzü zikir-tespih ile geçirmeye çalışınız. Çok konuşkan olmayınız. Gıybet söylemeyiniz, gıybet söylenen yerde durmayınız. Kişinin söylediğini dinleyip durunuz – yahşi (güzel) söz olsa. Kişiyi yamanlayan (kötüleyen) kötü söz olsa – tez olarak çıkıp gidiniz, gıybet toplayıp günahlı olup durmayınız. Peygamberimiz hadisinde demiş: 'Kesiren/çok olsa kelâmuhu/sözü - kesiren/çok olur zünûbuhu/günahı' demiştir.

Her vakit işinizi Allahu Tealâ'ya tapşırıp (tevekkül edip) başlayınız. Zinhar. Vasiyetimin en büyüğü şudur. Beni kabrimde azapta yatırmayınız. Her vakit gönlünüzde Allah rızalığını isteyin ve dilinizde zikir-tespih olsun. İnşallah şöyle hareket etseniz hiç horluk (rezillik) görmezsiniz.

Allah dilerse 'E lâ inne evlîyâallâhi lâ havfun aleyhim ve lâ hum yahzenûn' ayetlerini yadınızda tutunuz (hatırlayınız). Manası bunun: Allah 'Allahu Tealâ'ya temiz gönül ile inanıp ibadet kılanlara, onlar üzerinde yoktur korku hem üzüntü' demiş, 'ed-dünya/dünyada da, vel-ahiret/ahirette de' demiş.

Her vakit saf (halis), sırf Allahu Tealâ'ya ibadet ediniz. Hem var olan (tüm) işinizi Allah'a tapşırınız (havale ediniz) : (hiçbir) kişiden hiçbir vakit 'bu bana falan işime yardım etse idi' diye gönlünüzden geçirmeyiniz.

Benim tenimi otopsi yaptırmayınız.

Akrabalarınız ile beraber istişare ile güzelce geçininiz. Namazlarınızı bırakmayınız, oruçlarınızı tutunuz, bırakmayınız. Ölüp karanlık kabre girip cevap vereceklerinizi unutmayınız. Dünyaya hiç aldanmayınız. Dünya fani, Ahiret baki...

TORUNUNUN YAPTIKLARI

Bu vasiyeti yazan büyükannenin torunu yıllar sonra, 1993 senesinde, Risale-i Nur'ları tanıyıp, merhum Mustafa Sungur ağabeyin dua ve teşvikleriyle Risale-i Nur kitaplarını Rusçaya ilk tercüme eden, Sözler Yayınevinde yüz binlerce Rusça tercümeleri basılan, bununla bir çok kişinin imanının kurtulmasına vesile olan Tatar Murat kardeşimizdir.

tatar_nine_mektup.jpg

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
6 Yorum