'Taş atan' çocuklar fazlasıyla mağdur edildi
Çocukların dışlanması daha büyük problemlere yol açıyor
Medeni Akbaş'ın haberi
Eğitim Sen Batman Şube Başkanı M. Selim Aratemur, "taş attıkları" gerekçesi ile yargılanan çocukların bugüne kadar fazlasıyla mağdur edildiğini söyledi. Çocukların mağduriyetinin derhal giderilmesi gerektiğine dikkat çeken Aratemur, "Türkiye bu ayıptan bir an önce kurtulmalıdır." dedi.
Selim Aratemur, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, uzunca bir süreden sonra olsa da, "taş atan" çocuklarla ilgili yeni bir yasal düzenleme konusundaki girişimlerin yeniden başlatılmış olmasının anlamlı olduğunu dile getirdi.
Aratemur, Meclis'te grubu bulunan tüm parti ve milletvekillerinden böylesine yaşamsal bir konuyu siyasi pazarlık meselesi haline getirmeden konunun çözümüne taraf olmalarını istedi.
Çocukların eğitim yaşamını ve geleceğini derinden etkileyen bu konuya ilişkin olarak meclis bütünlüğünde gerekli adımların acilen atılması gerektiğine dikkat çeken Aratemur, aksi tutum takınanların çocuklara yaşatılan bu mağduriyetin ortağı olacaklarını ve tarihsel olarak bu hesabın yükünü taşıyacaklarını ifade etti.
2006 yılında Terörle Mücadele Kanunu'nda (TMK), yapılan bir değişiklikle, çocukların yetişkinlerle aynı şekilde "terör" suçlaması ile yargılanmalarının önünün açıldığı belirten Aratemur açıklamada şunları kaydetti: "Bu değişiklikle Diyarbakır, Adana, Van, Batman ve daha birçok ilde yüzlerce çocuk "taş attıkları" gerekçesi ile gözaltına alınmış, kötü muamele görmüş, büyüklerle aynı koşullarda yargılanmış. Çok sayıda çocuk hakkında 11 ila 34 yıl arasında değişen sürelerde hapis cezaları istenmektedir. Uluslararası hukuka aykırılığı açık bir şekilde ortada olan bu uygulamanın yarattığı mağduriyetin giderek artması, kamuoyu tepkisinin yoğunlaşması, artık hükümet sözcülerinin bile kabul etmek zorunda kaldığı bu ayıbı yeniden gündeme getirmiştir."
TMK mağduru çocukların sosyal dışlanma ya da güven sarsılması gibi risklerin yanı sıra eğitim yaşamlarıyla ilgili olarak da ciddi sorun yaşadıklarına dikkat çeken Atatemur, "Devamsızlık, kayıtlı bulundukları okulların onları tekrar kabul etmede isteksiz olmaları bu sorunlardan sadece birkaçı. Her birisi tek başına genç bir insanın geleceğini belirleyecek niteliktedir. Dolayısıyla bu ayıba derhal son verilmesi ve benzer durumun devamını engelleyecek düzenlemelerin bir an önce hayata geçirilmesi gerekmektedir." açıklamasında bulundu.
