Tarlada 4, markette 15 lira

Tarlada 4, markette 15 lira

Türkiye'de 157 bin tonluk çerezlik ayçekirdeğinin yüzde 29'unun üretildiği Denizli'de çiftçiler, mahsulün tarlada kaldığından, istedikleri fiyata satamamaktan yakınıyor.

  Ağırlıklı olarak Çivril ilçesinde yoğunlaşan çerezlik ayçekirdeği üreticileri, kilosunu 3.7-4 lira arasında tüccara verdiklerini, piyasada 10-20 lira arasında satıldığını, girdi maliyetlerinin yüksekliğinden dolayı para kazanamadıklarını söylüyor. 

Ayçiçeği üreticilerinden, Çıtaklı çiftçi Hasan Torun, ayçekirdeğinden geçmiş yıllarda para kazandıklarını ama artık zararda olduklarını ifade etti. Torun, "Mazot, gübre pahalı. En büyük sıkıntımız bu. Alıcı olmayışı, elimizi kolumuzu bağlıyor. Tahıla yönelme şansımız yok, arpa, buğdaydan tamamen zarar ediyoruz. Mecbur yöneldik ayçiçeğine." dedi. En büyük beklentilerinin mazotun ve gübrenin ucuzlaması olduğunu dile getiren Torun, "Ürettiğimizi satamıyoruz. Ürettiğimizi satamadıktan sonra biz ne yapacağız? Bakkala sor, çekirdeğin kilosu en az 10 lira. Hele 100 gr.'lık paketlere koyarlarsa tüketiciye pahalıya satıyorlar. Aracı kazanıyor, alıcı pahalı çekirdek yiyor, olan çiftçiye oluyor. Aracıların kendi arasında bir anlaşmaları da var; tarlalara gelmiyorlar, seçimi bahane ediyorlar, çiftçinin kredi ödeme zamanı gelsin diye özellikle bekletiyorlar. İstedikleri düşük fiyatı çiftçiye dayatıyorlar. Kooperatifler para ister, petrolcü para ister, aracı hakettiğimiz fiyatı vermez. İşte tarlalarımız, ayçiçeği tarlada bekliyor. Çiftçi zararına satışa mecbur ediliyor.” diye konuştu.

Diğer bir ayçiçeği üreticisi Yılmaz Doğru da büyük sıkıntı yaşadığını belirterek, "Maliyetimiz çok yüksek. Okuyan çocuklarım var, yetişemiyorum. Yıllardır bu işi yapıyorum. Tüccarlar, fırsat bekçiliği yapıp ürünümüze düşük para öneriyor. Bu yıl durum vahim. Kazanamıyoruz. Bayram geliyor, biz kan ağlıyoruz.” şeklinde konuştu.

CİHAN

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.