Tarihi camilerin kıblelerinde sapma olabilir

Tarihi camilerin kıblelerinde sapma olabilir

'Yaklaşık 25 yıl önce Şanlıurfa’daki Balıklıgöl’deki 4 caminin yönü başka bir tarafa bakarken, göl kıyısındaki tarihi Rızvaniye Camisi ise diğerlerine nazaran az da olsa başka bir yöne bakıyor.

Müftülük yetkilileri, tarihi camilerin yönlerinde o dönemin şartlarına göre hafif kaymalar olabileceğini belirterek bu durumun namaz kılmaya engel olmadığını söyledi. Yetkililer, Balıklıgöl platosunda bulunan bütün camilerdeki kıblenin doğru olduğunu, yapıldığı dönemin şartlarına göre hafif kaymalar yaşanabileceğini belirterek camilerde namaz kılmaya engel herhangi bir sapmanın olmadığını söyledi.

BALIKLIGÖL’DEKİ CAMİLERDE NAMAZA ENGEL BİR DURUM YOK

Şanlıurfa İl Müftü Yardımcısı Rıfat Çevik, Balıklıgöl platosundaki camilerin kıblelerinde namaz kılmaya engel herhangi bir durumun söz konusu olmadığı belirterek,”Öncelikle son dönemlerde az da olsa gündeme gelen camilerimizin kıbleleriyle ilgili farklı yönlere hafif de olsa kaymayla ilgili sorular bize de geliyor. Bu çerçevede başkanlığımız da bir çalışma içerisinde, il müftülüğü olarak bizler de bir çalışma içerisindeyiz. Malumunuz bir cami inşa edildiğinde, il müftülüğüne ya da ilçe müftülüğüne bilgi verildiğinde mutlaka bizler gidip kıble tespitini yapıyoruz. Allah’a şükür bu noktada bu güne kadar herhangi bir aksaklık yaşanmamış ancak vatandaşlar dönem dönem kendi bildikleri usullerle kıble tespiti yaptıkları için hafif kaymalar olmuş olabilir. Bu noktada eğer öyle bir şey varsa öncelikle namazlarımıza engel olmadığını belirtmek isterim. Eğer hafiften bir eğrilik tespit edilirse de kıble tespit edildikten sonra bir ip çekilerek namaz kılınabilir. Eğer bugüne kadar bu şekilde kılınmışsa da herhangi bir sorun teşkil etmez. İnşallah kabuldür. Zaten yüzde yüz kıbleye isabet etmek de mümkün değildir. Hatta Hac’a gittiğimiz zaman Kabe karşımızda olmasına rağmen yönümüzün tam istikamet bulamadığı vakitler de olabiliyor. Bu vesileyle çok hafif eğriliklerde bir sakınca olmadığını, vatandaşlarımızın bu noktada gönül rahatlığı içerisinde olması gerektiğini ifade etmek isterim. Eğer böyle bir şey tespit edilmişse bir ip çekilerek saf durulması çok rahat bir çözüm olacaktır. Bizim Balıklıgöl platosunda beş tane camimiz bulunmaktadır. Bir tanesi 1990’lı yıllarda yapılmış, diğerleri ise tarihi camilerdir. Buralarda herhangi bir sorun olmamakla beraber hem başkanlığımız Türkiye genelinde bu konuda bir çalışma yapmakta hem de biz il müftülüğü olarak bunları teker teker tespit etmeye çalışıyoruz. Yıllardır bize müracaat edenlere sayman arkadaşımızı gönderiyoruz. Kıble saatinde gidip hem pusulayla hem de elektronik aletlerle tespitini yapıyor” şeklinde konuştu.

"YÜZDE YÜZ KIBLELERİ TESPİT ETMEK BAZEN MÜMKÜN OLMAYABİLİR"

Dergah Camisinin yönü ile tarihi Rızvaniye Camisinin yönün arasındaki farklılığa da değinen Çevik, ”İfade ettiğim gibi yüzde yüz isabet etmek mümkün değildir çünkü tespit edildiği zaman yüzde yüzlük bir şey olamaz. Yine ona da yeteri kadar açıklama yaptığımı düşünüyorum. Kabe’de bile Kabe’yi tam karşımıza alamama durumumuz olabilir. Ya da iki bina arka tarafta namaz kıldığımız zaman yüzde yüz isabet etme olasılığımız düşüyor. Bu nedenle bunlarda herhangi bir sakınca, hiçbir sıkıntı yoktur” dedi.

"KIBLE TESPİTİNİ DİYANETİN TAKVİMİNDEKİ KIBLE SAATİNDE GÜNEŞE GÖRE YAPIYORUZ"

Şanlıurfa’da yıllardır kıble tespitleri için camilere giden İl Müftülüğünde sayman olarak çalışan Sabri Bulut ise, “ Son yıllarda birkaç caminin kıble tespitine gittim. Biz bunları Diyanet İşleri Başkanlığı’nın takviminde bulunan kıble saatinde güneşe göre ayarlama yapıyoruz. O kıble saatinde caminin avlusunda 3,4,5 dediğimiz gönye tespit ediyoruz. O gönyeye göre kıblesini çıkarıyoruz. Bazı hayırseverler bize gelmeden de kendi imkanlarıyla, cep telefonu programlarıyla, son teknolojiyle yapanlar da oluyor. Tabi onlar bizim dışımızda oluyor. Bizim gittiğimiz yerlerde genellikle kıble saatini uygulayıp güneşe göre kıble tespitini yapıyoruz. Bugüne kadar da hiçbir sorun yaşamadık ve ya herhangi bir şikayet gelmedi. Fakat bazı bina altı mescitleri dediğimiz yerlerde, hayırseverler onu mescide çeviriyor fakat bina kurulurken kıbleye göre yapılmamış. O açıdan bazen sıkıntı olabiliyor. Onlarda da içeriden şerit çekilerek kıblesi düzeltilmeye çalışılıyor. O konuda da bize herhangi bir başvuru gelirse vatandaşlarımıza yardımcı oluyoruz” dedi.
Balıklıgöl platosundaki camilerle ilgili kendilerine herhangi bir sıkıntının iletilmediğini söyleyen Bulut, “Bu camiler tarihi olduğu için kıble tespitiyle ilgili bize herhangi bir başvuru olmadı ama kıblelerinde bir problem yok. Dediğim gibi bazı binalardaki mescitlerde oluyor onu da görevlilerimizle birlikte düzeltiyoruz. Şerit çekerek safı düzeltmeye çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

IHA

 

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.