Tarihi cami işgal altında!

Tarihi cami işgal altında!

Makedonya'nın güneyindeki Manastır şehrinde bulunan tarihi Yeni Cami'nin sanat galerisi olarak kullanılmasına tepki büyüyor.

Makedonya İslam Birliği ile Manastır Müftülüğü tarihi caminin yeniden hizmete açılmasını talep ederken Kültür Bakanlığı, herhangi bir "işgalin" söz konusu olmadığını savundu.

Manastır Müftüsü Pilumb Veliu, caminin İslam Birliği'ne iade edilmesi gerektiğine işaret ederek, caminin 1948 yılından itibaren "işgal" altında olduğunu söyledi.

Sanat galerisi yapılmadan önce caminin depo olarak kullanıldığına işaret eden Veliu, "İslam Birliği'nin karşı çıkmasına rağmen Yeni Cami sanat galerisine dönüştürüldü" dedi.

Veliu, caminin geçmişte kiliseden dönüştürüldüğü iddiasının gerçeği yansıtmadığını vurgulayarak "Bakanlık, yapılan arkeolojik kazılarda kilise izlerine rastladığını ve caminin eskiden kilise olduğunu iddia ediyor. Bu yüzden Yeni Cami-Aya Yorgi Kilisesi olarak iki isimle anılmaya başladı. Yapılmak istenen şey cami ismini tamamen kayıtlardan yok etmek" diye konuştu.

Konu hakkında dava açtıklarını ifade eden Veliu, kanıt yetersizliğinden mahkeme sürecinin durdurulduğunu ancak mücadelelerine devam edeceklerini belirtti.

Bakanlık ihlali söz konusu olabilir

Kültürel Mirası Koruma Merkezi Müdürü Mehmet Selmani, caminin korunmasıyla ilgili kendilerine bir bilgi verilmediğini söyleyerek, durum hakkında bazı ihlallerin söz konusu olabileceğini savundu.

Kültür Bakanlığı Müsteşarı Behicuddin Sehabi ise caminin sanat galerisi olarak kullanılması sorumluluğunun Manastır Müzesi'nde olduğunu belirterek, "Burada bir ihlal söz konusu ise ilgili kurum müfettişleri sahaya inip bakanlık ruhsatının geçerliliğini araştırsın" dedi.

Sehabi, özellikle Osmanlı kültürel mirasının korunmasına yönelik konu hakkında bir çözüm bulunacağına inandığını belirterek, "Manastır'daki durumun iyi niyetle çözüleceğine inanıyorum. Eğer caminin başka bir şeye çevrilme ihtimali söz konusu ise bu mutlaka durdurulmalıdır" dedi.

Yeni Cami, 1552-1556 yılları arasında inşa edilmiş ve İkinci Dünya Savaşı sonuna kadar aslına uygun hizmet vermişti.

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.