'Tarihi bağlarımızı yeniden keşfettik'

'Tarihi bağlarımızı yeniden keşfettik'

Belgeselci Coşkun Aral, TRT'de başlayacak olan programının ilk bölümünün, tarihi bağlarımızdan dolayı Açe'de çekildiğini söyledi

Türkiye’nin dünyaca ünlü belgeselcisi Coşkun Aral, TRT’de yeni dönemde yayına girecek “Haberci İz Peşinde” programının ilk çekimleri için Endonezya Cumhuriyeti’nin Açe Eyaleti başkenti Banda Açe’ye geldi.

Banda Açe’de Türk köyleri olarak bilinen Bitay, Emperoum, Pande’nin yanı sıra, Ali Haşimi Kütüphanesi, Beytürrahman Camii, Türk Kızılay’ının yaklaşık 750 ev inşa ettirdiği Lampuuk Köyü, Sultan II Selim (Sarı Selim) Toplum Merkezi ve IBS (İstanbul Uluslararası Yardımlaşma ve Kardeşlik Derneği)’nin yaptırdığı yetimhane gibi mekânları da ziyaret etme fırsatı bulan Aral, bir yandan yüzyıllar öncesinin izini sürerken, bir yandan da 26 Aralık 2004 tarihinde yaşanan tsunami ve deprem felâketi sonrasında Açe’de faaliyet gösteren çeşitli Türk kurumlarının temsilcileri ile biraraya gelme fırsatı da buldu.

“Haberci İz Peşinde” programının Açe ile başlamasının en önemli iki temeli bulunduğunu ifade eden Aral, "Bunlardan ilki, tarih boyunca Açelilerle Türkler arasında kurulan ilişkiler; ikincisi ise, tsunami ile birlikte yeniden Türk kamuoyunun ilgi alanına giren Açe’de Türk Hükümetinin öncülüğünde Türk Kızılayı ve Türk STK’larının yardım faaliyetlerini gerçekleştirmiş olması" diye konuştu.

Bundan önce en son 2001 yılında Açe'ye bir ziyaret yaptığını söyleyen Aral, şunları anlattı: "Üç günlük bir konaklama için gelmiştim. Kısa süre içerisinde karşılaştığım insanlar arasında Türk olduğumu söylediğimde sevinenler vardı. Bunun üzerine beni bir Türk aile ile tanıştırmak istediler. Ancak bulamadılar. Neyse, bir aile bize yardımcı olmaya başladı. Bir ailenin İngilizce bilen kızı bize mihmandarlık yaptı. Türklerin meftun olduğu söylenen bir mezarlığa götürdüler. Burası muhtemelen bugünkü Bitay Köyü’ydü. Mezarlık çalılarla kaplıydı. Üzerinde Arapça metinler olan mezar taşları vardı. Osmanlı’dan kaldığı ileri sürülen çeşitli ebatta topların bulunduğu bir yere gittik. Buradaki bazı topların Osmanlı Devleti’nin gönderdiği toplar olduğu söylendi."

TimeTurk