'Tanrı bile batıramaz' dedikleri Titanic daha ilk seferinde battı

'Tanrı bile batıramaz' dedikleri Titanic daha ilk seferinde battı

Titanic'in hikayesi ve başına gelenler, kainatın ortasında yaşayan küçücük insanın egosunun başına gelebileceklere sadece bir örnektir

RİSALEHABER

Tarihler 15 Nisan 1912'yi gösterdiğinde, Amerika sahilleri bir haber ile çalkalanıyordu. Gemi yarışlarının en büyüğü, en devasa ve hızlı gemi RMS Titanic (Titanik) batmıştı.

"Bu gemiyi tanrı bile batıramaz" demişlerdi

Titanik, batışından 4 gün önce, 10 Nisan 1912'de İngiltere'nin Southampton limanından son kez ayrılmıştı. Bu devasa gemi 3 binin üzerinde yolcu kapasitesi ile o kadar devasaydı ki, İnsanoğlunu anında kibre sürüklemiş ve o hafızalara kazınan meşhur sözü söyletmişti: "Bu gemiyi tanrı bile batıramaz."

Bu söylem insanoğlunun çağlar boyunca gelen birikiminin birden büyük bir kibre dönüşümünün ifadesiydi.

İnsan, son teknoloji bir gemi yapmak ile kendini "ilahi" boyutlarda görüyor, teknoloji ve bilimin geldiği nokta ile herşeyi çözebileceğini sanıyordu. Buna benzer bir yaklaşımı, fırlatılışından sonra havada infilak eden Challenger uzay mekiği ile yaşadı insanoğlu. "Meydan okuyan" bir mekiğin, yine bir büyüklenmenin sonu felaket ile sona erdi.

İnsan egosunun başına gelebilecek sadece bir örnek

Tarihler 15 Nisan 1912 gece yarısını gösterdiğinde, büyüklenmenin bir ifadesi olan Titanic, ne hikmetse, buzdağına tam da batabileceği en doğru açıdan, en doğru yerde çarpıyordu. Pek çok otoriteye göre, eğer Titanic buzdağına o açıdan çarpamasa, direk olarak burun kısmından çarpmış olsa, zaten 5 katmana kadar su almaya dayanıklı olan gemi buzdağına saplanacak, sabaha kadar kurtarma ekibinin gelmesi ile felaket atlatılacaktı.

Ama öyle olmadı. Buzdağını son anda fark eden mürettebat, ani bir hamle ile buzdağından kaçmak istemiş, fakat buzdağına yandan çarpan geminin gövdesinde büyük bir yarık oluşmuştu. 6 katmanı su ile dolan gemi, saatler içinde insanoğlunun kibri ile suya gömülmüştü.

titanic.jpg

RMS Titanic kazasında 1500'den fazla insan öldü. "Tanrı'nın bile batıramayacağı" gemi, 2 bin 224 yolcu ve mürettebat için sadece 40 filika ile doldurulmuştu.

Titanik'in hikayesi ve başına gelenler, kainatın ortasında yaşayan küçücük insanın egosunun başına gelebileceklere sadece bir örnektir.

Enkazı 73 yıl sonra bulundu

Titanic'in enkazının yeri kazadan 73 yıl sonra tespit edildi. 

1985 yılında yapılan araştırmalarda, dev yolcu gemisinin enkazına 3 bin 657 metre derinlikte ulaşıldı.

Enkazın fotoğrafları çekildi, alınan parçalar incelendi. Bozulmadan kalan birçok kişisel eşya da çıkarılarak sergilendi.

titanic2.jpg

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.