Tam bir şifa kaynağı

Tam bir şifa kaynağı

Sağlık açısından çeşitli faydaları olduğu bilinen Kayseri yöresine özgü gilaburu meyvesinin üretiminin daha profesyonelce yapılarak ekonomiye kazandırılması amaçlanıyor.

Gilaburu suyunun, içeriğindeki asitler nedeniyle antikanserojen ve antioksidan özelliğe sahip olduğunu da dile getiren Prof. Dr. Ahmet Aksoy, bitkinin ayrıca C vitamini deposu olduğunu söyledi.

İçeriğindeki asit ve mineraller dolayısıyla "gençlik iksiri" olarak ifade edilen gilaburu bitkisi Kayseri'nin Bünyan ilçesi ve çevresinde üretiliyor.

Ekimi yörede ilk kez 1. Dünya Savaşı sonrasında yapılan gilaburu, ilçe halkı tarafından amatörce üretiliyor. Üzüm salkımına benzeyen kırmızı renkte ve nohut tanesi büyüklüğünde meyvesi olan gilaburu salamura yapılarak suyu tüketiliyor.

Ekim ayı ortalarında hasadına başlanan gilaburu, son yıllardaki tanıtım faaliyetleri sonucu Türkiye'nin başka yerlerinden de talep görüyor.

"Bünyan ile özdeşleşmiş meyve türü"

Bünyan Belediye Başkanı Şinasi Gülcüoğlu, yaptığı açıklamada, gilaburunun ülke çapında hak ettiği yere gelmesi için yoğun şekilde çalıştıklarını söyledi.

"Gilaburu" denince akla Bünyan'ın geldiğini vurgulayan Gülcüoğlu, "Bünyan zengin su kaynakları olan bir yerleşim yeri. Gilaburu da suyu oldukça seven meyve türü. Toprağımız da bunu yetişmesine uygun elemente sahip" değerlendirmesinde bulundu.

Gilaburu üreticilerinin kooperatif çatısı altında bir araya gelmek için yürüttükleri çalışmaları desteklediklerini belirten Gülcüoğlu, şöyle devam etti:

"Gilaburu, birçok hastalığa faydası artık bilimsel olarak da izah edilmiş ve tez konusu çalışması olmuş bitki. Bugüne kadar üzülerek söylüyorum ki profesyonel olarak tarımı yapılamamış, gereken rekoltelere ulaşılamamış. Son iki yıldır gilaburu ile ilgili değişik yerlerde yaptığımız çalışmalarda ürüne karşı bir talep doğduğunu da gördük. Böbrek taşları için oldukça yararlı bir bitki, aynı zamanda kanseri engelleyici özelliği de biliniyor. Kadın hastalıklarında kullanılan ve yine ağrı kesici özelliğiyle de bilinen meyve. Bunun ülke çapında tanıtımıyla birlikte profesyonel üretime geçilmesiyle ilçemize çok ciddi katkı sağlayacağına inanıyoruz."
Gülcüoğlu, bu yıl yaklaşık 25-30 ton civarında üretim olduğunu, profesyonel yaklaşım olduğu takdirde rekoltenin artacağını bildirdi.

İlçede gilaburu üretimi yapan Mustafa Akyol ise yılda 500-600 kilogram ürün aldığını, bidonlara koyarak salamura yaptığı bitkiyi kilosu 4 liradan Ankara ve İstanbul'un da aralarında bulunduğu kentlere gönderdiğini söyledi.

Gilaburunun yararları

Gilaburu ile ilgili bilimsel çalışmalar yürüten Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Aksoy da bitkinin birçok hastalığa iyi geldiğini belirtti.
Gilaburu suyunun, içeriğindeki asitler nedeniyle antikanserojen ve antioksidan özelliğe sahip bulunduğunu dile getiren Aksoy, bitkinin ayrıca C vitamini deposu olduğunu söyledi.
Aksoy, "Fareler üzerinde deneyler yaptık. Kolon ve meme kanserine iyi geldiği tespit edildi. Bu konuda çalışmalar sürüyor" dedi.

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.