Tahran'da "Medeniyetin Mimarları: Mimar Sinan sergisi

Tahran'da "Medeniyetin Mimarları: Mimar Sinan sergisi

Başkent Tahran'da Yunus Emre Enstitüsü ve İran Ulusal Müzesi işbirliğiyle Mimar Sinan ve Osmanlı Mimarisi Konferansı düzenlendi, "Medeniyetin Mimarları: Mimar Sinan" sergisi açıldı

Tahranda "Medeniyetin Mimarları: Mimar Sinan" sergisi

Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Suphi Saatçi, "Mimar Sinan, Türkiye'yi dünyaya tanıtan önemli bir enstrümanımız. Bunu ne kadar çok işlersek o oranda kimliğimiz ve medeniyetimiz ortaya çıkaracaktır" dedi.

Açılışa katılan Prof. Dr. Saatçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Tahran'da Mimar Sinan'ın yapıları ve mimari dehasının anlatıldığı programa katıldıklarını belirterek, "Mimar Sinan'ın Tahran'da bu kadar ilgiyle karşılanacağını düşünmüyordum" diye konuştu.

İranlıların, Mimar Sinan'a büyük ilgi gösterdiğini vurgulayan Saatçi, "Bu toplantının rövanşı yakın zamanda İstanbul'da yapılacak. Orada İranlı kardeşlerimiz Ali Ekber İsfahani'yi anlatacaklar. Aslında iki mimar da çağdaş. Buna rağmen birbirlerini görmemişler diye biliyoruz. Her ikisi de birbirini görseydi eserleri daha da zenginleşirdi çünkü mimari, görgüye dayanan bir husustur. İnsan gördükçe ufku ve zekası dahada açılır" ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Saatçi, Mimar Sinan'ın Selçuklu, Bizans, Akdeniz ve Balkan mimarisini gördüğünü belirterek, "Çok zengin bir bileşim içinde hem Sasani, hem Selçuklu ve hem de Bizans mimarisini tanımış. Türk Müslüman ve Osmanlı mimarisini dünya markası haline getirmiş. Kubbe mimarisinde zirveye çıkmış büyük bir isim. Mimar Sinan, Türkiye'yi dünyaya tanıtan önemli bir enstrümanımız. Bunu ne kadar çok işlersek o oranda kimliğimiz ve medeniyetimiz ortaya çıkacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selçuk Mülayim de "Mimar Sinan üzerinden bir köprü kurulması çok güzel oldu. Burada Mimar Sinan'ın yapılarını anlatan bir sergi açıldı. Çok ilgi gördü. Mimar Sinan'ın taş ustalığı, İranlıların ilgisini çekti. Dünyanın tanıdığı Mimar Sinan'ı İranlılara da tanıtmak için buraya geldik" dedi.

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.