Tablo gibi fotoğraf: 350 milyon ışık yılı uzaktaki iki galaksi aynı karede

Tablo gibi fotoğraf: 350 milyon ışık yılı uzaktaki iki galaksi aynı karede

Avrupa Uzay Ajansı'nın "Haftanın Fotoğrafı" olarak yayınladığı görüntü, biri sarmal diğeri ise merceksi yapıda olan iki galaksiyi tek bir fotoğraf karesinde gösteriyor.

Hubble Uzay Teleskobu'nun 3 numaralı geniş alan kamerası (WFC3), geçtiğimiz günlerde insanı kendine hayran bir görüntü yakalamayı başardı. Dünyadan yaklaşık olarak 350 milyon ışık yılı uzakta olan bu görüntü, iki adet devasa galaksinin (gökada) birlikte görünmesinden oluşuyor. 

Fotoğrafın hem sol hem de sağ tarafında iki adet galaksi yer alıyor. Bunlardan solda bulunan bir "merceksi gökada" olarak nitelendiriliyor ve uzmanlar, bu gökadayı "2MASX J03193743+4137580" olarak isimlendiriyorlar. Sağ taraftaki gökada ise "sarmal gökada" olarak nitelendiriliyor. Bu gökadanın ismi ise UGC 2665.

ikigalaksi.jpg

Bilim insanları, görüntü ile ilgili net bir şey söyleyemiyorlar. Ancak bu galaksi kümesinin evrendeki en büyük nesnelerden biri olduğu ifade ediliyor. Öte yandan Hubbe Uzay Teleskobu, görüntüde iki adet galaksiyi yakalamış olsa da uzmanlar, bu görüntü içerisinde binlerce galaksinin olduğunu söylüyorlar.

Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Hubble'ın yakalamayı başardığı görüntüyü "Haftanın Fotoğrafı" seçerek kendi internet sitesi üzerinden yayınladı. Fotoğrafla ilgili yapılan açıklamalarda, bu fotoğrafın WFC3'ün hem normal ışık hem de kızılötesi ışınları yakalayabilmesinin bir sonucu olarak ortaya çıkmış olduğu belirtildi.

webtekno

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.