Suudi Arabistan kuraklığa karşı el Gada ağacı yetiştiriyor

Suudi Arabistan kuraklığa karşı el Gada ağacı yetiştiriyor

İklim değişikliğinin de etkisiyle yaşanan kuraklık Orta Doğu'yu kasıp kavururken Suudi Arabistan, bu duruma karşı 'saksual' (el Gada) ağaçlarına yöneliyor.

Suudi çevre aktivisti Abdullah Abdulcabbar, saksual ağaçlarını, çöller için bir 'gümüş astar' olarak gördüğünü belirtiyor. Şimdilerde el Kasım bölgesinde bu ağaçlardan yetiştiriyor.

Çölde yetişen bu ağaçlar, kurudukça tohum veriyor, kökleri kumları tutuyor ve bu sayede de kum fırtınalarını önlemeye yardımcı oluyor.

Yaygın olarak Arapça bilinen adıyla el Gada olan bu ağacın milyonlarcası yüzyıllar boyunca, modern Suudilerin Bedevi atalarına yakacak odun ve hayvan yemi olmanın yanı sıra çöl sıcaklıklarında koruma sağladı.

Ağaçla aynı adı taşıyan el Ghadha (Gada) çevre örgütü başkan yardımcısı Abdulcabbar, görev yaptığı STK'nın bu yıl Kasım bölgesinde yer alan Unaizah şehrinde, kuraklığa dayanıklı olan bu ağaçtan 250 bin adet dikmeyi planladığını söyledi.

Abduljabar, "Saksual, Unaizah halkının mirası. En önemli faydalarından biri de kumları tutması." diyor.

Saksaul ağaçlarının dikilmesi, Suudi hükümetinin karbon emisyonlarını, kirliliği ve arazi bozulmasını azaltmayı amaçlayan 'yeşil girişiminin' bir parçası.

Suudi Arabistan Krallığı, Veliaht Prens Muhammed bin Selman tarafından geçen yıl açıklanan iddialı kampanya kapsamında gelecek yıllarda 10 milyar ağaç dikmeyi hedefliyor.

Riyad yönetimi ayrıca Orta Doğu genelinde 40 milyar ağaç dikmek için diğer Arap ülkeleriyle birlikte çalışmayı planlıyor.

euronews

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
2 Yorum