Susurluk raporunun orijinali Yılmaz'dan ikinci kez istendi
Eski başbakanlardan Mesut Yılmaz'a mahkemeden çağrı
Nuri İmre'nin haberi:
İkinci Ergenekon davasının 61. duruşması önceki gün Silivri'de görüldü. Duruşmada söz alan tutuklu sanık Tuncay Özkan, her zamanki üslubuyla yargılama sürecini eleştirdi. Cezaevinden çıkmasının iki kampanyaya baktığını, ilk seçimde milletvekili olup dışarı çıkabileceğini savundu. Tutuklu sanık Prof. Dr. Mehmet Haberal'ın avukatı Köksal Bayraktar da müvekkiline sorulan soruların büyük bir kısmının, eski başbakanlardan Bülent Ecevit'in tedavi sürecine ilişkin olduğuna dikkati çekti. Gazeteciler Can Dündar ve Rıdvan Akar'ın yazdıkları 'Karaoğlan' adlı kitabın eki olarak verilen DVD'deki röportajın kamera arkası görüntülerini de salonda heyete izletti. DVD'de Rahşan Ecevit, 'eşine yanlış tedavi uygulanmadığını, 6-7 ay istirahat önerilerek eşinin siyaset hayatından uzaklaştırılmak istendiğini' söylüyor.
Sanık ve avukatların taleplerinin ardından Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel açıklamalarda bulundu. Pekgüzel, duruşmalar sırasında hakaret, tehdit, iftira, devletin kurum ve organlarını aşağılama gibi açıkça suç oluşturabilecek sözler söylendiğini belirterek, savcılık olarak bunlarla ilgili resen işlem yapacaklarını söyledi.
Duruşmada sanık ve avukatların taleplerine ilişkin mahkeme heyeti tarafından alınan kararlar, üye Hâkim Sedat Sami Haşıloğlu tarafından açıklandı. Mahkeme heyeti, sanık Tuncay Özkan'a ait olduğu belirtilen 2008/1100 sayılı emanetin birinci sırasında yer alan, 18 ve 19 sayılarıyla numaralandırılmış, üzerinde 'Susurluk Raporu' ve 'Susurluk Raporu Ekler Dosyası' yazılı belgelerin asıl belgeler olup olmadığının kontrolü gerektiğinden, eski başbakanlardan Mesut Yılmaz'da bulunan ve tek nüsha olarak dağıtımı yapıldığı belirtilen Susurluk raporunun aslının incelenmek üzere yeniden istenmesine karar verdi.
Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkan-lığı'nda bulunduğu bilinen 'Susurluk Raporu' ve 'Susurluk Raporu Ekler Dosyası'nın aslı üzerinde inceleme yapılacağından Başbakanlık'tan istenmesine karar veren mahkeme heyeti, bir kısım sanıklar ve avukatların diğer taleplerine ilişkin celse arasında karar verilmesine hükmetti.
Başbakanlık Teftiş Kurulu, birinci Ergenekon davasına bakan mahkemenin talebi doğrultusunda 4 Ağustos 2009'da gönderdiği yazıda, Susurluk raporunun orijinalinin kendilerinde olmadığını aktarmıştı. Teftiş Kurulu'nda yer alan metnin kopya ve eksik olduğu tespit edildi. Raporun tam metni, Ergenekon sanıklarından Nusret Senem'de ele geçirilmişti. Ayrıca Mesut Yılmaz da raporun kendisinde olduğunu ve istenmesi halinde mahkemeye ulaştıracağını açıklamıştı.
Zaman
