Susam büyüklüğünde yapay insan kalbi üretildi

Susam büyüklüğünde yapay insan kalbi üretildi

Bilim insanları sağlık alanında yeni teknolojileri test etmeye devam ediyor. Son olarak kök hücre çalışmaları yapan bilim insanları susam büyüklüğünde yapay insan kalbi geliştirmeyi başardı.

Yapay organ konusunda çalışmalar yapan bir grup bilim insanı ilginç bir gelişmeye imza attı. Susam büyüklüğündeki yapay insan kalbi geliştirdiler.

Çıplak gözle görülemeyecek kadar küçük olan minik kütle, insan kalbine benzeyen yapısıyla dikkatleri çekiyor. Bir süredir proje üzerinde çalışan bilim insanları, insan embriyosunda bulunan ve kalp gelişimini koordine ettiği bilinen altı sinyal yolunu kullanarak, pluripotent kök hücreleri bir araya getirmeyi başardı.

BİR İLKİ GERÇEKLEŞTİRDİLER

Hücreyi bir hafta boyunca dikkatle gözlemleyen araştırmacılar, kütlelerinin ritmik hareketlere sahip olduğunu ve vücut benzeri bir boşluğun içinde dolaşımı sağladığını keşfetti.  Geçmişte benzer bilimsel projeler, kendi kendine büyüyen göz ve beyin hücreleri gibi yapılar geliştirmişti. Ancak boyutuna rağmen işlevsel olan bir kalp, ilk defa geliştirildi.

SADECE BİLİNEN TÜM SİNYALLERİ KULLANIYORUZ

Böylelikle yapay bir kalp elde etmeyi başaran Viyana‘daki Avusturya Bilimler Akademisi’nden biyolog Sasha Mendjan, konuyla ilgili “Diğer araştırmacılardan farklı bir şey yapmıyoruz, sadece bilinen tüm sinyalleri kullanıyoruz,” açıklamasını yaptı.

Proje nakil yapılacak yapay organlar üretmekten çok çeşitli kalp hastalıklarının nasıl veya neden ortaya çıktığı veya bunları en iyi nasıl tedavi edebileceğimizi öğrenmek için kullanılacak.

KAYNAK: HABER7

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.