Suriye'nin güneybatısından bin kişi tahliye edilebilir

Suriye'nin güneybatısından bin kişi tahliye edilebilir

Rusya, muhalifler ile ateşkes anlaşması sonrası, gerginliği azaltma bölgesi olan Suriye'nin güneybatısından bin kişiyi tahliye etmeyi planlıyor.

Rusya merkezli Interfax haber ajansının Suriye’deki Rus Uzlaşma Merkezi'nden edindiği bilgiye göre Rus askerleri, Suriye’nin güneybatısında yer alan gerginliği azaltma bölgesinden bin kişiyi Dera kentine yakın insani koridordan tahliye etmeyi planlıyor.

Haberde, Suriye'nin güneybatısında ateşkes anlaşmasına dahil olan köylerin sayısının 90’a ulaştığı ve tahliye edilenlerin, Suriye'nin kuzeyinde bulunan İdlib’e yönlendirileceği açıklandı.

Rusya ve muhalifler arasında ateşkes 

Dera'daki askeri muhaliflerin temsilcileri ile Rus yetkililer bölgede bir araya gelerek, Kuneytra'yı da içine alan kalıcı ateşkes şartlarını görüşmüş, Güney operasyon odası sözcülerinden Hüseyin Ebu Şeyma, müzakerelerde anlaşmaya varıldığını söylemişti.

Öte yandan Suriye ordusu, Dera’daki grupların Rusya ile anlaşmaya varmasının ardından Ürdün sınırındaki Nasip kapısında kontrolü ele almıştı.

350 bini aşkın sivil yerinden oldu

Rejim güçleri ve destekçileri, ülkenin güneybatısındaki Dera'da 10 Haziran'dan itibaren muhaliflerin elinde bazı noktaları ele geçirmiş, 20 Haziran'da da Rusya'nın hava saldırıları başlamıştı.

Bölgedeki Sivil Savunma ekipleri, saldırılarda yerlerinden olan sivil sayısının 350 bini aştığını belirtmişti.

Gerginliği azaltma bölgeleri

Dera ve Kuneytra, Astana süreci garantörleri Türkiye, İran ve Rusya'nın Mayıs 2017'de oluşturduğu 4 gerginliği azaltma bölgesi içinde yer alıyordu.

Rusya, ABD ve Ürdün, 2 ay sonra Dera ve Kuneytra'yı özel bir anlaşma kapsamına almıştı. Ardından ABD, bölgede desteklediği muhaliflere yardımlarını kesmişti.  

Kaynak: Reuters

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.