Suriyelilerin hayata tutunma mücadelesi

Suriyelilerin hayata tutunma mücadelesi

​Batman’a yerleşen birçok Suriyeli, zor şartlarda açtıkları iş yerleriyle hem hayata tutunma mücadelesi veriyorlar hem de Batman’ın ekonomisine katkı sağlıyorlar.

Yıllar önce ülkelerindeki iç savaştan kaçıp Batman’a sığınan binlerce Suriyeli aileden bazıları burada açtıkları iş yerleri ile hayata tutunma mücadelesi veriyorlar. Her şeylerini bırakıp Batman’a sığınan bu muhacir insanlar çok zor yılların ardından zamanla açtıkları iş yerleri, tamir dükkânları ve imalathanelerle bir taraftan geçimlerini sağlıyorlar, öbür taraftan da Batman’ın ekonomisine katkı sağlıyorlar. Çalıştırdıkları market ve açtıkları imalathanelerle bu insanlar Suriye lezzetlerini Batman halkının beğenisine de sunuyorlar.

Hayata tutunma mücadelesini İLKHA mikrofonlarına anlatan Suriyeliler, Batman halkından memnun olduklarını ama ülkelerine karşı da özlem duyduklarını söylediler. Savaşın bitip barışın gelmesi halinde ülkelerine dönmeyi düşündüklerini belirten Suriyeliler, kendilerini kucakladıkları için Batmanlılara teşekkür ettiler.

3 çocuğu ve eşi ile birlikte Batman’a geldiklerini aktaran Şükrü Hüso, burada 400 TL’lik kiralık evde oturduklarını anlattı.

"Hayatta kalmak amacıyla geldik"

Yaklaşık 6 senedir Türkiye’ye geldiklerini belirten Hüso, "Bizler savaş nedeniyle buraya geldik. Suriye’nin Kamışlo şehrinden geldik, bakkal dükkânı açtım. Suriye’de de aynı işi yapıyordum. Bu işi yaparak geçimimizi sağlıyoruz. Allah’a şükürler olsun idare ediyoruz. Suriye’de hayat güzel değildir, orada savaş var. Hayatta kalmak amacıyla Suriye’den buraya geldik. Suriye’deki sorunlar nedeniyle hiçbir Suriyeli şu anda oraya gidemez. Türkiye’de ise her şey var; su, elektrik var. Şu anda Türkiye bizim için Suriye’den daha iyidir. Ama eğer ki Suriye’de huzur olursa Suriyelilerin ülkelerine gideceğini düşünüyorum. Bizler Suriye’de huzurun olmasını, katliamların son bulmasını istiyoruz. Ülkemizin eskiden daha güzel olmasını istiyoruz. Bizler savaş istemiyoruz, eğer ki isteseydik şu anda burada olmazdık." dedi.

Suriye’deki savaşın kendilerini Türkiye’ye gelmeye zorladığını söyleyen Halid İbrahim, Batman’da açtığı tamirhane dükkânıyla ailesiyle birlikte hayatta kalma mücadelesi verdiklerini kaydetti.

"Güven ve huzur ortamı sağlanırsa ülkemize dönebiliriz"

Geçimlerini az da olsa temin etmeye çalıştıklarını ifade eden İbrahim, "Bizler 6 sene önce Suriye’nin Kamışlo şehrinden buraya geldik. Burada kirada oturuyoruz. Suriye’de savaş vardı, durumlar hiç iyi değildir. O yüzden geldik. Elhamdülillah burada işimizi yapıyoruz. Geçimimizi az da olsa temin etmeye çalışıyoruz, burası Suriye’den daha güzeldir. Suriye’de ne olup bittiğini bilemiyoruz ama anlattıklarına göre şu anda oranın durumunun hiç de iyi olmadığıdır. Orada ne elektrik ne de su var. Bu çok zor bir durumdur. Elhamdülillah burası bizim için güzeldir. Burada bir elektronik üzerine tamirci dükkânı açtım. Kamışlo’da da aynı işi yapıyordum. Bu iş çok para getirmese bile Elhamdülillah geçimimizi temin etmemizi sağlıyor. Burada bir sorun yaşamıyoruz. Çocuklarım okula gidebiliyor. Eğer ki Suriye’de güven ve huzur ortamı sağlanırsa ülkemize geri dönebiliriz. Memleketimizin özlemini yaşıyoruz. Orada bulunan akrabalarım var. Bizler de mecburiyetten geldik." diye konuştu.

"Ülkemizi özledik"

Türkiye’nin ve Türkiye halkının kendilerine kucak açtığını vurgulayan Muhammed Besil Hamud ise şunları söyledi: "Ailemle birlikte 5 yıl önce Suriye’nin Halep şehrinden buraya geldik. Suriye’de savaş var. Ondan dolayı geldik. Burada hayatımıza devam ediyoruz. Türkiye vatandaşları iyi, bizlere kapılarını açtılar. Burada işyeri açtım, burası çok güzel. Ülkemizi özledik. Ama orada halen daha savaş var, bitmedi. Oradaki savaş biter ve iyi bir ortam olursa gidebiliriz. Aksi halde Türkiye’de kalacağız. Eğer ki Türkiye vatandaşlık verirse bir daha Suriye’ye dahi gitmeyebiliriz. Şu anda Türkiye’de kalmak istiyorum, Suriye’ye gitmek istemiyorum."

İLKHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.