Suriyelileri güvenli bölgeyle ülkelerinde tutabiliriz

Suriyelileri güvenli bölgeyle ülkelerinde tutabiliriz

Dışişleri Bakanı Sinirlioğlu, Suriyelileri sığınmacıların ancak güvenli bölge yaratılırsa ülkelerinde tutulabileceklerini söyledi.

Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu ve Lüksemburg Dışişleri, Avrupa İşleri, Göç ve İltica Bakanı Jean Asselborn, baş başa ve heyetler arası görüşmelerden sonra ortak basın toplantısı düzenledi.

Lüksemburg'un AB dönem başkanı olduğunu hatırlatan Sinirlioğlu, AB'nin son zamanlardaki en önemli gündem maddelerinden yasa dışı göç meselesi, göçmenlerin sorunları konularını ele aldıklarını söyledi.

Sinirlioğlu, Türkiye'nin dünyada en fazla sığınmacı barındıran ülke olduğunu vurgulayarak, "Dünya, tarihinden bu yana en büyük göç ve göçmen sorunuyla karşı karşıyadır. Biliyorsunuz, tüm dünyada 70 milyon mülteci var. Dolayısıyla bu konu uluslararası toplumun gündeminin en ön sıralarında yer almaktadır" dedi.

Bakan Sinirlioğlu, şöyle devam etti:

"Bu insanlar öylesine çaresiz ve zor koşullarda ki ve hiçbir ümit ışığı kalmadığı şeklinde bir düşünceye sahip ki canlarını, çocuklarının canını riske atarak geleceklerini kurtarmaya çalışıyorlar. Bu insanların sorunu tüm insanlığın sorunudur. Biz Suriyeli komşularımızın, dostlarımızın bu zor günlerinde onlara yardım ederken sadece insani değerler gözeterek bunu yaptık ve yapmaya da devam ediyoruz. Hiçbir şekilde bu insanlara yardım ederken bunun bir karşılığını düşünmedik."

Sinirlioğlu, potansiyel olarak göç dalgasının devam etmesi riski bulunduğuna dikkati çekerek, Suriye krizine siyasi çözüm bulununcaya kadar durumun kontrol altına alınması gerektiğini ifade etti.

Bakan Sinirlioğlu, şunları kaydetti:

"Bu insanlara eğer ülkelerinde koruma altında yaşayabilecekleri, varil bombalarından korunmalarını sağlayacak bir güvenli bölge yaratırsak o zaman onları ülkelerinde tutabiliriz. Uluslararası toplum ve AB, hep birlikte bunu hayata geçirmek için çalışmalıyız. Bu düşüncelerimizi değerli dostumla paylaştım. Birçok konuda ortak görüş ve yaklaşıma sahibiz."

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.