Suriyeliler Türkçe öğreniyor

Suriyeliler Türkçe öğreniyor

Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) tarafından Suriyeli sığınmacıların bulunduğu kamplarda 3 yıldır sürdürülen İleri Düzey Türkçe Eğitim Programı'nın 3'üncü dönemini tamamlayan 596 mezun, diplomalarını aldı.

Türkiye'de geçici koruma altında bulunan Suriyeli sığınmacılara yönelik İleri Düzey Türkçe Programı projesini 3 yıl önce hayata geçiren YTB, 10 ilde bulunan kamplarda Türkçe eğitimi verdi. Adana, Adıyaman, Gaziantep, Hatay, Osmaniye, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Kilis, Malatya ve Mardin'deki kamplarda öğrenim gören 4 bin 448 öğrenci, İleri Düzey Türkçe Eğitim Programı'ndan faydalandı. Projede mezun olan bazı öğrenciler ise Türkiye burslarından yararlanma hakkı kazanarak Türkiye'deki üniversitelere yerleştirildi.

Gaziantep Üniversitesi akademik koordinatörlüğünde projenin 3'üncü dönemi 24 Aralık 2014-02 Temmuz 2015 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Dönem sonunda C1 diploma sınavı yapılan projede 596 öğrenci diploma almaya hak kazandı. Başarılı olan öğrenciler, Gaziantep Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) gerçekleştirilen mezuniyet töreninde diplomalarını aldılar.

Tören öncesi müzik dinletisi, Suriyeli bir öğrencinin hayatının anlatıldığı sunum gösterisi ve şiir dinletisi yapıldı.

Tören öncesi konuşma yapan Gaziantep Üniversitesi TÖMER Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Mustafa Gültekin, Türkçe'nin Yunus Emre'nin dili olduğunu belirtti. Gültekin, Yunus Emre'nin sevgi şairi olduğunu söyleyerek, “Sevginin şairinin konuştuğu dilde de kin yoktur, nefret yoktur, bölmek ve ayrıştırmak yoktur. Bizim felsefemiz, bin kere de olsa tövbeni bozmuş olsan yine gel felsefesidir. Yani git yoktur. Kapalı kapı yoktur. Her daim açık olacaktır. Biz bu felsefeyi yitirdiğimizde ise artık biz olmaktan çıkmışız demektir” dedi.

YTB Başkan Yardımcısı Serdar Gündoğan, sığınmacılara, Türkçe öğrenerek kendilerine büyük bir dünyanın kapısını açtıklarını söyledi. Gündoğan, “Biz size Türkçe öğreterek sizi, sizin kendi dünyanızı, sizin kendi başrol olduğunuz oyunun da kapısını bizlere açmış oldunuz” şeklinde konuştu.

GAÜN Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun, Suriye ile komşu ilişkilerine değinerek, “Komşuya koştu binlerce insan, yüzbinlerce, milyonlarca insan. Komşulara sığındı. 2 milyon komşudan misafirimiz geldi. Onlar bizim misafirimiz. Gerçekten de geldikleri günden itibaren her noktada onları misafir etmek, onları rahat ettirebilmek, onların acısını biraz olsun paylaşabilmek. 

Komşusu açken kendisi tok yatan olmayan zihniyetin bireyleri olarak, fertleri olarak onlara sahip çıkmak, ensar olmak görevimiz vardır bizim için" ifadelerini kullandı.

Açıklamaların ardından öğrencilere diplomaları verildi.

İHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.