Suriyeliler kuyumculuk sektörüne hızlı girdi

Suriyeliler kuyumculuk sektörüne hızlı girdi

Adana’da altın piyasasına hızlı giren kayıt dışı kuyumcular, Suriyeli göçmen müşterileri kısa sürede Türk kuyumcuların elinden kaptı. Kuyumcu esnafı ise haksız rekabetten yakınıyor.

Ülkelerindeki iç savaş nedeniyle Türkiye’ye sığınan Suriyeli göçmen sayısı milyonlara ulaşırken, Adana’da da göçmen sayısı her geçen gün artıyor. 2013 yılından bu yana yaralarını sarıp sosyal hayata adapte olmaya çalışan sığınmacılar, ticarette de söz sahibi olmaya hazırlanıyor. Kentin özellikle güney mahallelerinde kayıt dışı dükkanlar açıp işleten Suriyeliler, kalabalık çarşılarda da kuyumcu dükkanları açmaya başladı. Seyhan ilçesi Küçüksaat’teki kuyumcu esnaflarından Semih Şahin, Suriyeliler’in ülkeye gelmesiyle sektörde ciddi bir hareketlilik olduğunu ancak son dönemlerde Suriyeliler’in kendi kuyumcu dükkanlarını açmasıyla birlikte göçmen müşterileri kaybettiklerini söyledi. Suriyeli mültecilerin kendi zevklerine göre ürünler satan ve kendi dillerini konuşan hemşehrilerinin dükkanlarına yöneldiğini belirten Şahin, göçmen kuyumculara tolerans tanındığını öne sürerek, çok kolay ve uygun fiyata mal temin ettiklerini dile getirdi.

“YASAL OLARAK HAKKIMIZI ARARIZ”

Adana Kuyumcular Odası Başkanı Oğuz Başman ise, Adana’da 550 kuyumcu vitrini bulunduğunu ve 400 bin civarı Suriyeli mülteci yaşadığını belirtti. Yaptıkları denetimler sonucu kentte 2 Suriyeli kuyumcunun kayıt dışı çalıştığını tespit ettiklerini ifade eden Başman, şöyle konuştu:

“Kuyumcu olabilmek için önceden ustalık belgesi, mesleki diploma isteniyordu ancak 2005’te çıkan yasayla bu iş odaların elinden alındı, vergi kaydını gerçekleştiren kişilerin kayıtlarını internet ortamında gerçekleştirmeleri sağlandı. Suriyeli popülasyonu çok fazlalaştı ama diğer arkadaşların çalışma şartlarıyla birlikte aynı denetim kıstası içinde yer alacakları için büyük sorun teşkil edeceklerini sanmıyorum. Ama, pastanın bölünmesi aşamasında onlar bu şekilde iş yeri açarlarsa Adana’da 400 bin civarı Suriyeli yaşadığını düşünürseniz böyle bir nüfusun potansiyelini de göz önünde bulundurmak gerekir. Haksız rekabettir. Bizim vergilerimiz, katma değer vergimiz, oluşturduğumuz istihdam, sigorta artı muhasebe giderlerimiz, buna benzer çeşitli başlıklar altında iş yerimizin kasasından çıkan, resmi kurumlara dağıtılan parayı onlar bizden bir, iki adım önde başlıyorlar ve masrafsız olarak ticarete atılmış oluyorlar. Parkurda onlar bizden birkaç adım önde başlıyorlar ama böyle gideceğini zannetmiyorum. En azından yasal çerçeve içinde biz müsaade etmeyiz. Eğer yasalar onlara bir ayrıcalık tanımışsa o zaman biz de yasal olarak hakkımızı ararız."
 
IHA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.