Suriyeli yaralılar Şam'a gidiyor

Suriyeli yaralılar Şam'a gidiyor

Suriye'de, İdlib'in Fua ve Kafraya beldelerinden takas anlaşması çerçevesinde tahliye edilen 338 yaralı, Şam'a doğru hareket etti.

Suriye'de, İdlib'in Fua ve Kafraya beldelerinden takas anlaşması çerçevesinde tahliye edilen 338 yaralı ve refakatçi, Lübnan Refik Hariri Uluslararası Havalimanı'ndan Şam'a doğru hareket etti.

Suriye'nin Zebedani bölgesinden tahliye edilen yaralı muhalifler ve aileleri ile İdlib'in Fua ve Kafraya bölgelerinden çıkarılan ailelerin takas süreci devam ediyor. Lübnan'daki Hizbullah ve Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed rejimi taraftarları, akşamın erken saatlerden itibaren, Suriye'den tahliye edilen ve Hatay'dan Türk Hava Yolları'na (THY) ait 2 uçakla Lübnan'ın başkenti Beyrut'a gelen 338 Suriyeliyi havalimanı çıkışında bekledi.

Birleşmiş Milletler örgütleri, Uluslararası Kızılhaç Örgütü ve Lübnan Kızılhaçı Örgütüne ait araçlar ve Suriyelileri taşıyan otobüslerden oluşan konvoy, havalimanından çıkarken kalabalık tarafından durduruldu, havai fişekler atıldı. Suriye ve Hizbullah bayrakları taşıyan grup, Esed ve Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah lehine slogan attı.

İsminin gizli kalmasını isteyen bir Uluslararası Kızılhaç yetkilisi, yaklaşık 290 kişinin konvoydaki otobüslerle Suriye'nin başkenti Şam'a doğru hareket edeceğini, geri kalan yaralıların da Kızılhaç tarafından Lübnan'daki hastanelerde tedavisine başlanacağı bilgisini paylaştı.

İHH İnsani Diplomasi heyeti öncülüğünde Suriye'de Esed güçleriyle muhalifler arasında, İdlib'e bağlı Fua ve Kafraya bölgelerinde etrafı Suriyeli muhaliflerle çevrili ve çoğunluğunu Esed yanlılarının oluşturduğu yaralıların, Şam kırsalında etrafı Esed güçlerince çevirili Zebedani'deki yaralı muhaliflerle eş zamanlı olarak takas edilmesi konusunda anlaşma sağlanmıştı.

Takas anlaşması çerçevesinde, Zebedani'den Suriye sınırına kadar taşınan 126 kişiden oluşan yaralı muhalifler ve aileleri, Suriye sınır kapısında bekleyen Birleşmiş Milletler, Uluslararası Kızılhaç Örgütü ve Lübnan Kızılhaçı'ndan oluşan konvoyla Lübnan'ın Beyrut Refik Hariri Uluslararası Havalimanı'ndan akşam saatlerinde havayoluyla Türkiye'ye yola çıkmıştı. Hizbullah ve rejim güçleri, temmuzda muhaliflerin ele geçirdiği Zebedani operasyonuna başladıklarını açıklamıştı. Çatışmalar sonucunda bölgenin çoğu rejim güçleri tarafından ele geçirilmişti.

Rejim güçlerinin, Zebedani saldırısı üzerine muhalif güçler de çoğunluğu Şii olan İdlib'in kuzeydoğusundaki Fua ve Kafraya köylerini ağır silahlarla vurmuştu. Ağustos ayında başlayan müzakereler eylül ayında varılan ateşkes anlaşmasıyla sonuçlanmıştı. Ateşkesin ikinci aşaması çerçevesinde, Zebedani'nin rejim güçlerine bırakılması ve muhalifler ile ailelerinin şehirden çıkarılması kararlaştırılmıştı.

Öte yandan İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Diplomasi Heyeti öncülüğünde, Suriye'de Esed güçleriyle muhalifler arasında yaralıların değişimi kapsamında, Şam kırsalında etrafı Esed güçleri tarafından çevirili Zebedani'deki yaralı muhalifler ve refakatçilerinin bazıları, Türkiye üzerinden Suriye'ye gönderildi.

Suriye'nin Zebedani bölgesinden tahliye edilen yaralı muhalifler ve aileleri, Beyrut Refik Hariri Uluslararası Havalimanı'ndan Türk Hava Yollarına (THY) ait uçakla, Hatay Havalimanı'na getirildi. Burada, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 60'ı yaralı 66'sı refakatçi 126 Suriyeli, sağlık ve güvenlik kontrollerinden geçirildi.

Hatay Havalimanında işlemleri tamamlanan 6'sı ağır yaralı Suriyeli, ambulanslarla refakatçileriyle kentteki çeşitli hastanelere sevk edilirken, diğerleri geniş güvenlik önlemleri altında otobüslere bindirilerek havalimanından çıkarıldı. Havalimanı çıkışında bekleyen bir grup Suriyeli, ellerinde Suriye muhalefeti bayraklarıyla gelenleri tezahüratlarla karşıladı. Reyhanlı ilçesine gönderilen Suriyeliler, Cilvegözü Sınır Kapısı'ndaki işlemlerinin ardından ülkelerine giriş yaptı.

(AA)

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.