Suriyeli sığınmacıların zorlu avrupa yolculuğu

Suriyeli sığınmacıların zorlu avrupa yolculuğu

Ülkelerindeki iç savaştan kaçıp, Avrupa'ya ulaşma hayaliyle Moritanya'dan Mali'nin kuzeyine ulaşan Suriyeliler buradan da Cezayir'e geçmeyi ümit ediyor.

Moritanya'dan Mali'nin kuzeyine ulaşan Suriyeli sığınmacılar, Cezayir sınırını aşıp Avrupa'ya gitme hayalini kuruyor.

Yetkililer, kasım ayından bu yana yaklaşık 2 bine yakın Suriyelinin ülkelerindeki savaştan kaçarak Avrupa'ya gitme hayaliyle Mali'nin kuzeyine ulaştığını açıkladı.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin Mali temsilcisi Olivier Beer, yaptığı açıklamada, Avrupa'ya ulaşabilmek için Cezayir'e gitmek isteyen Suriyelilerin öncelikle Moritanya'nın başkenti Nuakşot'a oradan da Mali'nin kuzeyine gittiklerini kaydetti.

Bölgedeki hükümet karşıtı etkin gruplardan Azavad Hareketleri Koordinasyonu (CMA) liderlerinden Almu Ag Muhammed, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkelerinde 2011 yılından bu yana yaşanan krizden kaçarak Mali'nin kuzeyine ulaşan Suriyelilerin rahatsız edilmemesi konusunda koordinasyon üyelerinin uyarıldığını belirtti.

Koordinasyonun insan hakları işlerinden sorumlu Attaye Ag Muhammed de savaştan kaçarak kendilerine güvenli ve huzurlu bir yaşam arayan bu insanlardan bazılarının Timbuktu bölgesine bağlı Ber kentinde, bazılarının da Kidal bölgesinde yaşadığına dikkati çekerek, "Sığınmacılar, karşılaşılabilecekleri güvenlik sorunlarının farkında. Bu yüzden, acele etmeden olayları ve durumları gözeterek hareket ediyorlar" ifadesini kullandı.

Sığınmacılardan bilgisayar mühendisi Wael, kendisini ve ailesini hoşgörüyle karşılayan bölge halkına teşekkür ettiğini dile getirerek, iş bulmada sıkıntı çektiğini söyledi.

Cezayir sınırını aşmanın Moritanya'dan Mali'ye gitmekten daha zor olduğuna ve sınıra giden sığınmacıların zorlandığına işaret eden Wael, Avrupa'ya kısa zamanda ulaşmanın mümkün olamayacağını belirtti.

Aracıyla sığınmacıları taşıyan Moritanyalı Aziz adlı bir şoför, Nuakşot'tan güneydoğudaki Nema'ya ulaşmak isteyenlerin kişi başı 36 dolar, Nema'dan Bassikunu kentine gitmek için ise yarısı kadar bir ücret ödemeleri gerektiğini kaydetti.

Mali hükümeti ise ülkedeki sığınmacılara ilişkin henüz açıklamada bulunmadı.

(AA)

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.