Suriyeli mülteciler mevsimlik işçi oldu

Suriyeli mülteciler mevsimlik işçi oldu

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan ve Ege illerine gelen Suriyeli mülteciler mevsimlik işçi oldu.

IŞİD teröründen kaçan Suriyeliler, Manisa'da kurdukları çadırlarda çocuklarıyla birlikte günlük 45 liraya kurutmalık domates sergilerinde çalışmaya başladı. 

Suriye'deki iç savaştan ve IŞİD teröründen kaçan mülteciler, Manisa'da mevsimlik işçilik yaparak geçimlerini sağlıyor. Şehzadeler İlçesi Turgut Özal Mahallesi'nde kurdukları çadırlarda yaşayan Suriyeli mülteciler, yurtdışına ihraç edilen kurutmalık domates sergilerinde çalışmaya başladı. Yaklaşık bir aydır çocuklarıyla birlikte çalışan Suriyeliler, para kazandıkları için mutlu olduklarını söylediler. 

"İŞÇİ YOK, SURİYELİ ÇALIŞTIRIYORUZ"

Sergi işletmecisi Mahmut Arslan, her yıl Doğu illerinden gelen işçilerin bu yıl gelmediğini belirterek, bu yüzden Suriyeli işçilere yöneldiklerini söyledi. Arslan, "Bu yıl tarım sektörü öldü. Doğudan gelen mevsimlik işçiler de 10-15 günlük iş için gelmiyorlar. İşçi bulamadığımız için Suriyelileri çalıştırıyoruz. Günlük 45 lira yevmiye veriyoruz. Burada 20 Suriyeli çalışıyor" dedi.

Bu yıl kurutmalık domates ihracatından umutlu olmadıklarını dile getiren Arslan, savaştan dolayı ihracatın azaldığını savundu. Arslan, "Kurutmalık domatesleri yabancı firmalara veriyoruz. İsrail, Amerika ve Fransa'ya gönderiliyor. Bu sene tüm üreticiler savaş nedeniyle ihracat yapamadı. Satamadığımız için ucuza veriyoruz. Geçen sene tonunu 9 bin liraya sattığımız kuru domatesi, bu yıl 5 bin liraya satabiliyoruz. Domatesler tarlada kaldı" dedi.

"ÇOK MUTLUYUZ"

1 aydır Manisa'da olduklarını ve Gaziantep'ten geldiklerini anlatan Suriyeli mülteci Yaser Hıdır, "Türkiye'ye geleli 1 yıl oldu. Suriye'nin Kamışlı ilinden geldik. Burada olmaktan dolayı çok mutluyuz. IŞİD teröründen kaçıp Türkiye'ye geldik. İş bittikten sonra Gaziantep'e döneceğiz. Para kazanmak zorundayız. Bunun için çalışıyoruz" diye konuştu. 

DHA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.