Suriyeli göçmenlere peynir ekmek gibi can yeleği satılıyor!

Suriyeli göçmenlere peynir ekmek gibi can yeleği satılıyor!

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak geldikleri Türkiye'de zor şartlar altında yaşam mücadelesi veren, aralarında çocukların da bulunduğu Suriyeliler, ölümü göze alarak dört beş kişilik şişme botlara 10-15 kişi binip Yunanistan'a geçmeye çalışıyor.

Tehlikeli bir yolcuğa çıktıklarının bilincinde olan göçmenler, can yeleği ve şambrel satın alıyor. Suriyelilerin yoğun olarak bulunduğu çevredeki bazı esnaflar da peynir ekmek gibi can yeleği ve şambrel satıyor.

Muğla'nın Bodrum ilçesinden kanunsuz yollardan Yunanistan'a geçmeye çalışırken boğulan Suriyeli çocukların cansız bedenleri dünyayı derinden sarstı. Elim olayın ardından zor şartlar altındaki yaşam mücadeleleri tekrar hatırlandı. 2015 yılının ilk sekiz ayının sonunda Ege Denizi'nden Yunanistan'a gitmek isteyen yaklaşık 45 bin kişi, Sahil Güvenlik Komutanlığı ekiplerince kurtarıldı.

Uluslararası Göç Örgütü'nün açıkladığı rakamlara göre sekiz ayda 234 bin 778 kişi, denizyoluyla Yunanistan ve adalarına gitmeyi başardı. Umut yolculuğu faciayla biten ancak cesetleri karaya vurmayanların sayısı ise bilinmiyor. Suriyeliler, gören herkesin tüylerini ürperten manzaraya rağmen daha iyi bir yaşam hayalinden vazgeçmiyor. Bunu da açıkça ifade ediyorlar. Umut yolculuğuna çıkacak Suriyelilerin, botlarının patlaması ya da alabora olmasına karşı tek güvencesi can yelekleri ve yanlarında götürdükleri araba lastikleri.

İzmir, İstanbul, Bodrum, Çeşme gibi yerlerde can yeleği ve lastik satışları adeta patladı. Asıl işi konfeksiyon olan birçok esnaf, Suriyelilerin umuda yolculukta karşılaşacakları tehlikelere karşı tek umutları olan can yeleği ve şambrelin satışına yöneldi. Yunanistan'a gitmek için insan tacirleriyle anlaşan Suriyeliler, bir tehlike durumunda boğulmamak için can yeleği ve şambrel satın alıyor. Son dönemde şambrel, can yeleği ve lastik botlar peynir ekmek gibi satılıyor.

Birçok işyerinin önünde, can yelekleri ve şambreller cansız mankenler üzerinde sergileniyor. Kaçak geçişlerde kullanılan ahşap ya da alüminyum tabanlı, dört kişilik şişme botların fiyatı ise bin 500 TL'den başlıyor, kalitesi ve büyüklüğüne göre 5–6 bin TL'ye kadar çıkıyor. Deniz malzemesi satıcıları, orta kalitede bir botun 2 bin 500 TL olduğunu belirtiyor. Konfeksiyon mağazalarında satılan şişme lastikler (şambrel) 20-25, çocuklar için satılan küçük lastikler ise 15-20 TL arasında.

Suriyeler, adımbaşı satılan fakat standartlara uygun olmayan, ambalaj köpüğünden can yeleklerini ucuz olduğu için tercih ediyor. Bu yelekler, 20-30 TL'ye satılıyor. Deniz malzemesi satan işyerlerinde, kaliteli can yeleklerinin fiyatı ise 100 TL'den başlıyor.

CİHAN

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.