Suriyeli akademisyenler için YÖK'e çağrı

Suriyeli akademisyenler için YÖK'e çağrı

Hacettepe Üniversitesi Göç ve Siyaset Araştırmaları Merkezi Müdürü Erdoğan, "YÖK'ün çok acil düzenleme yapıp bu akademisyenleri devlet üniversitelerine yerleştirmesi lazım" dedi.

Hacettepe Üniversitesi Göç ve Siyaset Araştırmaları Merkezi Müdürü Doç. Dr. Murat Erdoğan, daha önce Suriye'deki üniversitelerde görev yapmış 500 civarında Suriyeli akademisyenin Türkiye'ye sığındığını belirterek, bu akademisyenlerin Türkiye'deki üniversitelerde değerlendirilmesi gerektiğini savundu.

 Erdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriye'deki üniversitelerde görev yapmış 500 civarında akademisyenin iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığındığını hatırlattı.
 
İlahiyatçısından kimyacısına, fizikçisinden diğer branşlara kadar birçok alanda Suriyeli akademisyenin Türkiye'de geçici koruma statüsü altında oldukları için çalışamadıklarını anlatan Erdoğan, bu akademisyenlerin kendi istekleriyle veya diğer ülkelerin talepleriyle başka ülkelere gittiklerini aktardı.
 
Suriyeli akademisyenlerin Türkiye'de tutulması gerektiğini ifade eden Erdoğan, "Bu, hem Türkiye'deki çeşitliliği artırır hem de Türkiye'de bulunan 2,5 milyon Suriyeli ile bizim diyalog kurmamızın kanallarını açar. Bu konuda bence YÖK'ün çok acil düzenleme yapıp bu akademisyenleri devlet üniversitelerine yerleştirmesi lazım. Her üniversiteye bir kontenjan veya 10 kontenjan tanınabilir. Bunları kazanmamız lazım ki bu insanların kapasitesi de bizim için önemli ama daha değerlisi de Türkiye'deki entegrasyon sürecinde oynayacakları rol çok önemli. Bu açıdan çok seri hareket etmemiz gerekiyor" diye konuştu.
 
Erdoğan, Türkiye'deki 2,5 milyon Suriyelinin arasında çok nitelikli insanların olduğunu vurgulayan Erdoğan, geçen hafta Suriyeli bir bilim adamının Türkiye'den ABD'ye gittiğini anımsatarak, "Ama şunu da biliyoruz yeniden Türkiye'ye dönmek istiyor. Türkiye'nin bu insanlara burada kendilerine gelecek kuracak imkan yaratması gerekiyor. Bunu yaratırsak tabii ki bu insanlar Türkiye'de kalmayı tercih ederler bu da bizim için kazanç olur" değerlendirmesinde bulundu.
 
(AA)
 
 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.