Suriyeli ailelerin acısı evlerini sessizliğe büründürüyor

Suriyeli ailelerin acısı evlerini sessizliğe büründürüyor

Ülkelerindeki iç savaşta hayatını kaybeden yakınlarını unutamayan Suriyeli ailelerin acısı, yaşadıkları evleri sessizliğe büründürüyor.

Suriye'de 5 yıldır devam eden iç savaşta binlerce insan yaşamını yitirdi, milyonlarca kişi de ülkelerini terk etmek zorunda kaldı. Savaşın ilk gününden itibaren sığınmacılara kapılarını açan Türkiye'de ise 2,5 milyon Suriyeli bulunuyor.

Bunlardan bir bölümü kamplarda barınırken, bazıları da kendi imkanlarıyla kiraladıkları evlerde hayatlarını sürdürüyor. 350 bin Suriyeli'nin yaşadığı Gaziantep'te sığınmacıların her türlü ihtiyacı karşılanmaya çalışılıyor. Belediyeler, yardım kuruluşları ve hayırsever vatandaşların destekleriyle hayata tutunan sığınmacı ailelerin evleri ise Suriye'deki savaşın izlerini taşıyor. Ziyaret edilen her Suriyeli evde yakınlarını savaşta kaybeden birine rastlamak mümkün. 
 
Suriyeli aileler zor da olsa günlük yaşamlarına sürdürmeye çalışırken, ailelerin acıları Türkiye'nin yardımlarıyla bir nebze olsun hafifliyor. 
 
Türkmen aileler belirleniyor
 
Gaziantep'te iki ay önce kurulan Suriye Birleşik Türkmenler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği de savaşta akrabalarını kaybeden ailelere ulaşmaya çalışıyor. Kısa sürede 54 aile ile irtibata geçen dernek, onların acılarına ortak olmaya çalışıyor ve temin ettikleri yardımları ailelere teslim ediyor.
 
Dernek başkanı Seydi Aytekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriye'deki iç savaşta binlerce masum insanın yaşamını yitirdiğini söyledi.Türkmen aileleri tespit ettikten sonra ziyaretler yaptıklarını anlatan Aytekin, "Her evde bir sessizlik ve dram var çünkü acıları hala yüreklerinde. Konuşmakta güçlük çekiyorlar, anlatmak istediklerini ifade edemiyorlar" dedi.
 
"Kardeş gibiydik"
 
Suriyeli Türkmen Heysen Mantar da 1,5 yıl önce eniştesini savaşta kaybettiğini, kendisinin de yaralandığını anlatarak, şöyle dedi:
 
"Şehit olan eniştem Murat İbrahim ile kardeş gibiydik. Yan yanaydık ve kucağımda öldü. Tedavimin ardından Türkiye'ye gelmeye karar verdik. Kız kardeşimi de alıp 1 yıl önce Gaziantep'e geldik. Çok zor günler geçirdik. Eşini kaybeden kardeşim büyük bir acı yaşıyor. Evimizde gülmeyi unuttuk, daha fazla masum insanın ölmemesi için dua ediyoruz."
 
Ayşe Hüseyin de 18 yaşındaki oğlu Ömer Hüseyin'i füze saldırısı sonucu yaşamını yitirdiğini belirtti.
 
Oğlunun, bayram günü şehit düştüğünü vurgulayan Hüseyin, "Oğlumun ölüsünü bile göremedim, babası defnetti. İç savaştan dolayı Gaziantep'e sığınmak zorunda kaldık" dedi.
 
Baba Ali Hüseyin ise rejim güçlerine karsı savaşırken yakınlarına atılan füze sonucu oğlunun kucağında öldüğünü söyledi. Şimdi Gaziantep'te hayata tutunmaya çalışıyoruz. Acımızı yüreğimize gömdük ancak oğlumu unutamıyoruz" sözlerine yer verdi. 
 
(AA)
 
 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.