Suriye’de bir çok şeyde geç kalındı

Suriye’de bir çok şeyde geç kalındı

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Suriye’de bir çok şeyde geç kalındığını, ancak çatışmanın yatıştırılması için bir yolun bulunabileceğini söyledi.

Steinmeier, Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) Olağan Kongresinde yaptığı konuşmada, Suriye’de her zaman siyasi çözüm olması için çaba sarf ettiğini belirtti.

Suriye konusunda Viyana’da tüm önemli aktörlerin bir masa etrafında oturmasını bir süre önce kimsenin aklına bile getiremediğini ifade eden Steinmeier, 5 yıl savaştan sonra Suriye'de siyasi çözüm bulmak için ilk kez Viyana’da bir yol haritasının oluştuğunu kaydetti. Ufukta siyasi çözüm için ilk kez bir pırıltının görüldüğünü belirten Steinmeier, "Suriye’de bir çok şeyde geç kaldık. Ancak dönüşe geçmek için geç değil. Bir sonraki adımda barış olmayacak ama belki çatışmanın yatıştırılması için bir yol vardır" dedi.

Bu yolun çok karmaşık olduğuna işaret eden Steinmeier, Suriye’deki grupların çok farklı pozisyonlara ve Esed’in geleceğine ilişkin çok farklı görüşlere sahip olduklarını kaydetti.

Suriye’de bir muhalifin kendisine, "Esed olmadan ateşkes olmaz, Esed olursa Suriye’nin geleceği olmaz" şeklinde bir ifade kullandığını belirten Steinmeier, bu iklimde sadece Suriye muhalefetinin değil, bu ülkeye bir gelecek vermek isteyen uluslararası alanda çalışanların da bulunduğunu ifade etti.

Steinmeier, Viyana’da yapılan iki görüşmenin "cesaret verici" olduğunu belirterek, hafta sonunda muhalefeti temsilen 100'ün üzerinde temsilcinin Riyad’da bir araya geleceğini, bir hafta sonra da daha önce Viyana’da bir araya gelenlerin New York’ta buluşacağını kaydetti.

Suriye’de sonunda sadece siyasi çözüm olabileceğini söyleyen Steinmeier, "Ben herkesten önce siyasi çözümden yanayım. Ancak DAEŞ’in siyasi çözüm istemediğine de gözlerimi kapatamam. Rejim ve muhalifler ateşkes yaptıktan sonra bundan DAEŞ’ın bir çıkar sağlamasını da istemiyoruz" şeklinde konuştu.

"İntihar komandolarıyla" barış görüşmelerinin yapılamayacağını vurgulayan Steinmeier, bundan dolayı Almanya’nın Suriye’ye askeri unsurları göndermesinin doğru bir karar olduğunu belirtti.

Kongrede bazı delegeler Federal Meclis’te Suriye’ye askeri unsurların gönderilmesi yönünde alınan kararı eleştirdi.

Eski Almanya Ekonomi İşbirliği Bakanı Heidimarie Wieczorek Zeul, Almanya’nın askeri unsurlarının Birleşmiş Milletler kararı olmadan gönderildiği ifade ederek, bu görevin tehlikeler barındırdığını kaydetti.

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.