Şükretmenin ferahı

Rızık şükür ile kâimdir. Yani; şükürdür rızkı rızık yapan. Şükürsüz nimet nıkmettir; anlamını, kıymet ve mahiyetini kaybeder. Elmas derecesinde iken kömür derekesine iner.  

Pek çok nimete mazharız, hatta kainatın her bir mahluku, her bir zerresi nimettir bizim için. Cenab-ı Hakk insanı câmi bir mahiyette yarattığından kainatın ekser envaına muhtaçtır insan. Hayvânat, nebatât ve cemadât mertebelerindeki bütün mahlukât insana musahhar edilmiş. Kuvvetinden ve meziyetinden değil, acz ve fakrı için bütün bunlar insana hizmetkâr kılınmış.

Bir nimete şükredilse o nimet ziyadaleşir. Şükredebilmenin bizatihi kendisi de büyük bir nimettir.

Nimete şükretmenin ötesinde bir de her ne hal üzere olursa olsun (küfür ve dalalet müstesna) şükretmek var ki ciddi bir kulluk şuurunu iktiza ediyor. 

Hastalık da gelse musibet de gelse “şükürler olsun Rabbime, ben O'nun kuluyum ve bende dilediği gibi tasarruf eder. Hikmetlidir her işi, abes iş yapmaz. Kuluna kaldıramayacağı yükü yüklemez” demenin ve bunun şuuruna varmanın ferahlığı ne güzeldir.

Hastalık da gelse musibet de gelse muhakkak her zorlukla beraber bir kolaylık vardır ve hastalıklarla hayat tasaffi eder. Hastalıklar ve musibetlerin kamçısı insanı bir şükür fabrikası haline getirir ki insanın yaratılmasındaki en büyük maksatlardan biri şükürdür.

Demek hastalık ve musibet, her ne kadar nefse ağır gelse de, hayatın gayesinin tahakkukuna sebeptir.

Yeknesaklık (değişmeyen bir tekdüzelik) ademdir. Sürekli olan bir sıhhat veya sürekli olan bir saadet sıkıntı verir, terakkiden uzaktır. Hayat ise faaliyet ve tecdidi gerektirir. Hayat madem hayattır, canlıdır öyle ise bir hareket ve muameleyi iktiza eder.

Hastalıklar ile sıhhatin kıymeti ve musibetler ile de selamette olmanın ehemmiyeti anlaşılır. İnsan hastalık sonrası şifaya ve musibet sonrası selamete çok derin şükreder, ferah duyar ve mesrur olur. 

Rabbim her halinde şükreden kullarından eylesin. Şükretmenin ferahını kalb ve ruhumuza, lâtiflerimize duyursun inşallah. Nefsin sabırsızlığından, tahammülsüzlüğünden bizleri muhafaza eylesin.

Not: Beraber Şükür Risalesini müzakere etmekle bu manaları tahattur ettiren kardeşlerime teşekkür ediyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
2 Yorum