Sudan: Hayal edilemeyecek kadar korkunç bir kâbus yaşıyoruz

Sudan: Hayal edilemeyecek kadar korkunç bir kâbus yaşıyoruz

Savaşın neden olduğu insani ıstırap, başkent sakinlerinin 4 ay önce dayatılan kuşatma altındaki durumunu daha da kötüleşiyor

Mermilerin, topların ve hava saldırılarının gürültüsü altında, birçok kişi günlük yaşam ihtiyaçlarını karşılamak için mücadele ediyor.

Temel tüketim mallarında ciddi bir eksiklik ve elektrik, su gibi temel hizmetlerde kesinti yaşanıyor.

Gıda maddeleri tükenmeye başladı ve çoğu hastanede hizmet eksikliği nedeniyle sağlık koşulları kötüleşti.

"YAŞAM KOŞULLARI KÖTÜLEŞİYOR, TÜKETİM MALLARI KITLIĞI GİDEREK ARTIYOR"

Hartum, uzun bir süredir özellikle un, pirinç, şeker, mercimek gibi, temel gıda maddelerinde büyük bir kıtlığa tanık oluyor.

Üretimin durması, fabrikaların ve değirmenlerin yangınlar ve tahribata uğraması, yağmalama ve talan faaliyetleri gibi faktörler, gıda eksikliğinin artmasına ve gıda durumunun felakete doğru gitmesine neden oldu.

Başkentin eş-Şecere bölgesinde ikamet eden vatandaşlardan Abdulhamid et-Tom şunları söyledi:

"Çok zor insani koşullarla karşı karşıyayız ve günde sadece bir öğün yemek yiyoruz, bu da çoğunlukla fasulye. Elektrik ve su kesintilerinin yanı sıra, dükkânların kapanması ve marketlerdeki gıda maddelerinin tükenmesi nedeniyle yiyecek temin etmek zorlaşıyor. Yaşam koşulları kötüleşiyor ve tüketim malları kıtlığı giderek artıyor.

"Bölgenin silahlı kişiler tarafından kuşatılmasından bu yana, yeterli koruma sağlanmadan kendi kaderimize terk edildik" diyen Tom, sivil halkın hayatını kurtarmak için güvenli geçiş yollarının açılması olmadan hayatta kalmaya çalıştıklarını söyledi.

Tom, "Tacirlerin girişi engellendi ve sürekli olarak tacizlere maruz kaldılar. Ticaret hareketinin tamamen felç olmasının yanı sıra, el-Laffa ve eş-Şecere pazarları arasında tedarik sıkıntısı yaşanıyor. Gıda fiyatları yüzde 300'ün üzerine çıktı ve elimizdeki para bir hafta yetmiyor. Elektrik ve su kesintileri günde 14 saat sürebiliyor" diye konuştu.

"HAYAL EDİLEMEYECEK KADAR KORKUNÇ BİR KÂBUS YAŞIYORUZ"

Ebu Kaduk bölgesindeki vatandaşlardan biri olan Faruk en-Nur, şöyle konuştu:

"Özellikle eski Omdurman şehrinde çatışmaların tırmanmasıyla birlikte hayal edilemeyecek kadar korkunç bir kâbus yaşıyoruz. Yerleşim bölgelerinde serbestçe hareket edemiyoruz, hastalar hastanelere ulaşmak için ateş altında kalmaktan korkuyorlar. Bunun yanı sıra, yaşam krizi de var, sadece mevcut olanla yetiniyoruz ve gıda maddeleri tükeniyor. Domates salatası ve mısır unundan yapılan yiyeceklerle yaşamımızı sürdürüyoruz."

Ocak gazı kıtlığına dikkati çeken Nur, birçok kişi çocuklara ve yaşlılara yemek sağlamak için yakacak odun ve kömüre başvurduğunu söyledi.

Nur, "Çoğu dükkân hala kapalı ve satışlar askıya alındı, bu da ailelerin ihtiyaç duyduğu birkaç malzemenin kıtlığını daha da artırdı. Port Sudan limanına gelen yardımlardan bize henüz bir şey ulaşmadı. Bu yardımlar ne zaman dağıtılacak? İnsani yardım dosyası muğlak olup, Kızıldeniz eyaletinde yardım ve ilaç birikimi konusunda vatandaşın sorularını yanıtlamamanın ve ihtiyaç anında dağıtmamanın hiçbir mantıklı gerekçesi yok" şeklinde konuştu.

HARTUM'UN HASTANELERİNİN YÜZDE 70'İ HİZMET DIŞI KALDI

Sudan ordusu ile HDK arasındaki silahlı çatışmaların dördüncü ayına yaklaşmasıyla Sudan'daki sağlık durumunun tamamen çökeceğine dair korkular artıyor.

Savaşın etkisiyle sağlık sektörü ciddi bir darbe aldı ve başkent Hartum'un hastanelerinin yüzde 70'i hizmet dışı kaldı.

Independent Türkçe

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.