Suda avlanabilen 'saz kedileri' korunacak

Suda avlanabilen 'saz kedileri' korunacak

Akyatan Yaban Hayatı Geliştirme Sahası'ndaki popülasyonu 71 olarak tespit edilen ve nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu için avlanmaları yasaklanan saz kedileri için "tür koruma eylem planı" hazırlandı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı 7. Bölge Müdürlüğü ile WWF Türkiye'nin (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) ortaklaşa yürüttüğü çalışmayla hazırlanan planda, Türkiye'nin suda avlanabilen tek yabani kedisi türüne yönelik koruma tedbirlerinin geliştirilmesi, türün bölge halkına tanıtılması ve üreme periyotlarının izlenmesi hedefleniyor.

Vakfın Doğa Koruma Yönetmeni Ayşe Oruç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, saz kedilerinin deniz, göl ve nehir sistemlerindeki sazlıklarda, çalılık ve ormanlık alanlarda yaşadığını, yavrularını ağaç kovukları, sık çalılıklar veya tilki, porsuk gibi hayvanların terk ettiği yuvalarda sakladığını söyledi.

Saz kedilerinin, kuş, sürüngen, kurbağa, böcek, tavşan, domuz yavruları ve bazen de çürümemiş leşlerle beslendiğini ifade eden Oruç, diğer yırtıcı türlerden korunmak ve avlanmak için ağaçlara da tırmanabildikleri bilgisini verdi.

Gözlem ve çalışmaların devam ettiğini, son nüfus sayımında saz kedilerinin sayısının 71 olarak belirlendiğini aktaran Oruç, "Bu sene nüfus sayımı yapmıyoruz. Bölgede farklı çalışmalarımız var. Diğer yaban türlerini izlerken saz kedileriyle de karşılaşıyoruz ve fotokapanla onları da fotoğraflamaya devam ediyoruz" dedi.

Oruç, hazırlanan koruma planında, saz kedisi yaşam alanları ve alanlar arası geçiş koridorlarının çevresel sürdürülebilirlik açısından kritik öneme sahip bölgeler olarak "çevre düzeni planlarına" işlenmesi gibi maddelerin yer aldığını belirtti.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.