Stajyer sürücü olmamak için uzun kuyruk oluşturdular

Stajyer sürücü olmamak için uzun kuyruk oluşturdular

Yarın başlayacak "stajyer sürücülük" dönemi öncesi sertifikası olup bunu ehliyete dönüştürmek isteyen çok sayıda kişi uzun kuyruk oluşturdu.

Sürücü kurslarına devam ederek sınavlarda başarılı oldukları halde şimdiye kadar sertifikalarını ehliyete dönüştürmeyenler, yarın başlayacak "stajyer sürücü" uygulamasının kapsamına girmemek için Antalya Emniyet Müdürlüğüne akın etti.

Sertifikalarını ehliyete dönüştürmek için sabahın erken saatlerden itibaren Trafik Tescil Şube Müdürlüğü önünde beklemeye başlayanların oluşturduğu kuyruk, 300 metreyi buldu.
 
Sürücü belgesi çıkarmak için sırada bekleyenlerden Mehmet Baki Ertan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, saat 02.30'dan beri beklediğini söyledi. Müdürlük önüne daha önce gelenler de olduğunu belirten Ertan, "Yıl sonu itibarıyla bu kadar kuyruk oluştu" dedi.
 
Başvuru ikiye katlandı
 
Trafik Tescil Şube Müdürü Nurettin Şengül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son iki yılda ehliyet almaya hak kazanan ancak sertifikalarını ehliyete çevirmeyenlerin "stajyer sürücü" olmamak için şube müdürlüklerinde yoğunluk oluşturduğunu belirterek "Aralık ayı dışındaki aylarda ortalama 5 bin civarında başvuru yapılıyor. Bu aralık ayında başvuru sayısı 10 bin 500'e çıktı. Yani normal çalışma temposunu ikiye katladık" diye konuştu.
 
Şengül, 2015'te ehliyet almak için başvuran 228 bin 526 kişiden 71 bin 514'ünün yeni sürücü olduğunu ifade ederek ehliyette yarın başlayacak yeni dönem ile ilgili de bilgiler aktardı.
 
Yarından itibaren yeni ehliyetlerin basım ve dağıtımının başlayacağını dile getiren Şengül, değişim için vatandaşlara 5 yıl süre tanındığını bildirdi.
 
Vatandaşların ehliyetlerini hemen değiştirmeleri gerekmediğini, eski sürücü belgelerinin 5 yıl kullanılabileceğini vurgulayan Şengül, "Yılbaşından sonra müracaat sistemiyle sürücü belgeleri vatandaşların evlerine gönderilecek. Biz burada sadece müracaatlarını alacağız ve daha sonra Ankara'da basılıp kısa sürede vatandaşların adreslerine gönderilecek" dedi.
 
"75 ceza puanını doldurmamaları gerekiyor"
 
Yeni uygulamaya göre aday sürücülerin 2 yıl boyunca 75 ceza puanını doldurmamaları gerektiğini anımsatan Şengül, "Yani normalde uyulması gereken kurallara uyduklarında stajyerlikte onları etkileyecek hiçbir şey yok. Alkollü araç kullanıldığında zaten kim olursa olsun ehliyeti alınıyordu fakat burada stajyer sürücü alkollü araç kullandığı takdirde tekrar sürücü kursunda eğitim almaya başlayacak" dedi.
 
Şengül, Türkiye'de yaşayan yabancıların da yurt dışında aldıkları sürücü belgelerini ülkede geçerli olanlara uygun hale getirmeleri gerektiğini bildirdi.
 
İlgili yönetmelikte yapılan değişiklikle yarından itibaren sürücü belgesi almaya hak kazananlar, 2 yıl süreliğine "stajyer sürücü" olacak.
 
Stajyer sürücülerin, bu süre içinde 75 ceza puanını aşmaması gerekiyor. Bu kişiler 75 ceza puanını doldurduğunda ehliyetlerine el konulacak ve yeniden sürücü kursunda eğitim almaları zorunda olacak.
 
(AA)
 
 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.