Sporda şiddetin önüne geçilmesi için yeni eylem planları

Sporda şiddetin önüne geçilmesi için yeni eylem planları

Futbol başta olmak üzere spor sahalarındaki şiddetin önüne geçmek için artık bunlar yapılacak.

Bakanlar, Federasyonlar ve kulüp temsilcilerinin yer aldığı '6222 Sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesi' yasasında yapılacak olan değişikliklerle ilgili istişare toplantısı sona erdi.

Gençlik ve Spor Bakanlığı Merkez Binası'nda yapılan toplantıya; Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Kasapoğlu, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Yıldırım Demirören, Türkiye Basketbol Federasyonu (TBF) Başkanı Hidayet Türkoğlu, Türkiye Voleybol Federasyonu (TVF) Başkanı Mehmet Akif Üstündağ, Türkiye Hentbol Federasyonu Başkanı Bilal Eyüpoğlu ve 18 Süper Lig kulübünün temsilcileri katıldı.

Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesi için yapılan toplantıda konuşulan maddeler şöyle;

- Statlara yüz tanıma sistemi konulacak.

- Polis sayısı artarken, özel güvenlik sayısı azalacak. Statların güvenliğinden tamamen polis sorumlu olacak. Ayrıca kulüplerde bulunan "taraftardan sorumlu yönetici" görevinin kaldırılarak, "stat sorumlusu" adı altında bir yapıya dönülecek.

- Cezalar katlamalı gidecek. Daha önce saha içi ve saha dışında suç işleyen kişi 1 yıl ceza alıyordu. Bundan sonra suç işleyene ilkinde 1 yıl, ikincisinde 3 yıl, 3'üncüsünde ise 5 yıl ceza verilecek.

- Deplasman yolculuğu sırasında üzerinde suç aleti (bıçak vb.) bulunan taraftarlar da, saha içinde suç işlemiş gibi bu ceza kapsamına dahil olacak.

- Biletsiz taraftarlar da ceza kapsamına alındı. Spor faaliyetinin yapılacağı salona biletsiz giren taraftarlara da cezalar uygulanacak.

- Toplantının belki de en dikkat çekici maddesi ise "sosyal medya" konusunda oldu. Kulüp başkanı, yönetici, teknik adam veya sporcu sosyal medyada taraftarı ya da rakibi kışkırtıcı yazı paylaştığı takdirde disipline gidecek. Ayrıca televizyon programlarında yapılacak her türlü kışkırtıcı sözler de cezai sisteme bağlanacak.

Bu arada toplantıda Kulüpler Birliği Yasası'nın görüşülmediği öğrenildi.

"Yüz tanıma sistemi her statta uygulanmalı"

Öte yandan  Kulüpler Birliği Vakfı ve Beşiktaş Kulübü Başkanı Fikret Orman, toplantının ardından gazetecilere açıklama yaptı. Orman, yüz tanıma sisteminin her statta uygulanması için kanunlaşmasını temenni ettiğini söyledi.

"Meseleye ehemmiyet veriliyor"

Kulüpler Birliği Vakfı Başkan Yardımcısı ve Kayserispor Kulübü Başkanı Erol Bedir ise bakanların bürokratlarıyla beraber toplantıya katılmasının meseleye ne kadar ehemmiyet verildiğinin bir göstergesi olduğuna dikkati çekti.

"Statlarımızda geçen yıla göre azalan şiddet olaylarının önümüzdeki dönemde daha da azalacağını ve minimum seviyeye ineceğini düşünüyoruz. Tabii bunu sadece yönetmeliklerle, yasalarla yapmak mümkün değil. Bu bir eğitim meselesi. Önümüzdeki dönem içerisinde özel güvenlik görevlilerinin İçişleri Bakanlığınca eğitilmesi, bizim taraftarlarla olan iletişimlerimizin daha değişik düzeye taşınmasıyla birlikte... Biz sadece sahalarda futbol oynayacağız. Onun dışındaki kavgayı, gürültüyü, kötü görüntüleri inşallah görmeyeceğiz."

Kaynak: DHA, AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.