SpaceX, yeni bir starship prototipinin kalkış testini gerçekleştirdi

SpaceX, yeni bir starship prototipinin kalkış testini gerçekleştirdi

Sivil uzay havacılık alanının öncülerinden olan SpaceX, sessiz sedasız insanlı uzay yolculukları için bir adım daha attı.

Geçmişte yapılan uzay çalışmaları hükümetler tarafından başlatılan inisiyatifler olmuştu. Günümüzde ise SpaceX, Blue Origin, Virgin Galactic gibi özel kuruluşlar bu alanda faaliyet gösteriyor. İçlerinde en çok bilineni ise SpaceX.

Elon Musk’ın bir gün Mars’a insanlı yolculuğu gerçekleştirme amacına odaklanan SpaceX, bu hedefe uygun roketi Starship’i geliştirmek için çalışmalarına devam ediyor. Firmanın bu aracı için bir ay içinde ikinci prototip denemesi gerçekleştirildi.

Starship kalkışı başarılı

Firmadan yapılan açıklamada, SpaceX’in perşembe günü yeni nesil Starship’i geliştirmek için önemli bir adım attığı ifade edildi. 6 seri numaralı Starship prototipinin firmanın Texas, Boca Chica’daki tesislerde kalkış ve iniş testlerinin yapıldığını açıklayan SpaceX, roketin inişe geçmeden önce 150 metreden biraz daha yükseğe çıktığını ifade etti. 

Yapılan bu roket çalışması, daha önceki çalışma olan ve 5 seri numaralı roketin kalkış ve iniş testlerinin gerçekleştirildiği deneme ile neredeyse aynı şekilde gerçekleşti. Bu da sistemin genel olarak planlandığı şekilde işlediğini gösteriyor.

SpaceX, Starship’leri geliştirirken hedefini Ay ve Mars görevleri için gerekli olabilecek ekipman ve kargoyu götürmek, gelecekte de 100 kişiye kadar olan ekipleri ve mürettebatı uzay yolculuklarında taşımak olarak belirlemişti. 

SpaceX denemelerine devam ediyor

Elon Musk’ın firması, Boca Chica tesislerinde çok sayıda prototip geliştirmek için çalışmalarına devam ediyor. Daha önce Falcon 9 ve Falcon Heavy roketleri üreten firma, bu araçların yeniden kullanılabilir olmasını sağlamıştı. Starship de benzer bir özelliğe sahip olacak. 

Musk’ın amacı yeniden kullanılabilir roketler sayesinde ikinci ve sonraki seferlerin maliyetini yalnızca yakıt bedeline indirgemek olarak gösteriliyor. Starship ile ilgili bir açıklama yapan Musk, bu sürecin dramatik ve acil bir şekilde hızlanması gerektiğini söyledi. Aracın yörünge testlerinin ise 2021'den önce başlaması beklenmiyor.

webtekno

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.