Son değirmenin taşını dördüncü kuşak döndürüyor

Son değirmenin taşını dördüncü kuşak döndürüyor

Nazilli'de yok olmaya yüz tutan taş değirmenlerden sonuncusu, dördüncü kuşak olarak mesleği devam ettiren Ergün Güleç tarafından yaşatılıyor.

Nazilli'de teknoloji karşısında yok olmaya yüz tutan taş değirmenlerden sonuncusunu, dördüncü kuşak olarak ata mesleğini devam ettiren Erhan Güleç yaşatmaya çalışıyor.

Nazilli'ye bağlı Arpaz Mahallesi'nde Güleç ailesinin işlettiği değirmenin öğütme taşları, ilde kapanan diğer değirmenlerin aksine yaklaşık 150 yıldır dönüyor. Değirmeni dördüncü kuşak olarak işleten 27 yaşındaki Ergün Güleç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ailede tek erkek çocuk olduğunu, Dumlupınar Üniversitesi'nden mezun olduktan sonra atalarından kalan değirmenin başına geçtiğini söyledi. 

Güleç, yaklaşık 150 yıldır buğday, arpa, yulaf ve çavdar gibi tahıl ürünlerini öğütmek için dönen taş değirmenin geçmişini şöyle anlattı:

"Büyük dedem Ahmet Güleç dere kenarında değirmeni kurarak bu mesleğe başlamış. Daha sonra aynı adı taşıyan dedem Ahmet, sonra da babam Hulusi Güleç mesleği öğrenip değirmenin taşının dönmesini sağlamış. Önce su ile dönen değirmenin taşı zamanla kurulan dizel motorla, daha sonra elektrikle çalışmış. Üniversiteden mezun olduktan sonra babamın önerisiyle işin başına geçtim. Dördüncü kuşak olarak ata mesleğimizi gururla devam ettiriyorum. Çok para kazanıyor muyuz, hayır ama her şey para değil. Geçmiş değerimize ve ata yadigarı değirmene sahip çıktığım için mutluyum. Burada insanlarımıza sağlıklı ve doğal ürünler yedirmeye çalışıyoruz."

Mesleği oğluna öğreten ve devreden Hulusi Güleç ise "Ben bu değirmenden emekli oldum. Oğlum bu işi yürüteceğini söyleyince mutlu oldum. Ben artık ona yardımcı oluyorum" dedi.

"Taş değirmenler tarih oldu"

Günümüzde taş değirmenlerin tarih olduğunu, Aydın ve çevresinde sadece kendilerinin taş değirmen işlettiklerini söyleyen Güleç, mesleği severek yaptıklarını dile getirdi. Güleç, şöyle konuştu:

"Meslek bizi dört kuşaktır geçindiriyor, aç bırakmıyor. Bu meslekten büyük kar umut edersen düş kırıklığına uğrarsın. Az karla yapılan bir iş ama taş değirmenden elde edilen unların lezzetleri çok farklı. Bu undan yapılan ekmekteki lezzet başka yerde bulunmaz. Bunu bilenler 40-50 kilometre uzaktan gelip ununu öğüttürüyor."

Güleç, Nazilli’de organik tarım yapan ve internet üzerinden de sipariş alan bir firma sayesinde taş değirmenlerinde öğütülen birçok ürünün Türkiye'nin bir çok iline gönderildiğini de belirtti.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.