Somali'de imkansızı başarıyorlar

Somali'de imkansızı başarıyorlar

Mogadişu'nun Dikfer bölgesinde inşa edilen Sahra Hastanesi'nde 3 uzman, 2 pratisyen doktor, 11 yardımcı sağlık personeli olmak üzere toplam 16 personel hizmet veriyor.

Sağlık ekipleri, silahlı yaralanmalar dışındaki her türlü acil duruma müdahale ediyor. Silahlı yaralanmalara güvenlik nedeniyle müdahale edilmiyor.Sahra Hastanesi Başhekimi Ömer Tuna, yaptığı açıklamada, ellerindeki imkanları en iyi şekilde kullanmaya gayret ettiklerini belirterek, ''Günlük ortalama 500 poliklinik hastası muayene etmekteyiz. Laboratuvar ve röntgen hizmetleri verilmekte. Günlük ortalama 5 tanesi genel anestezi, 8-10 tanesi de lokal anestezi ile olmak üzere 15 dolayında ameliyat yapmaktayız. Cezire Hayat Kampı'nda her gün 150 hasta muayene ediyoruz. Durumu ciddi olanlar, yatarak tedavi görmek zorunda olanlar hastanemizde tedavi oluyor. Durumu çok ciddi olan ileri tetkik ve tedavi isteyen hastaları konsolosluğumuz aracılığıyla Türkiye'ye sevk ediyoruz'' dedi.

Somali'de ciddi sağlık sorunu yaşandığına dikkati çeken Tuna, ''Burada her türlü hastalık var. Bu insanların bakıma, yardıma ve ilaca ihtiyacı var. Devletimizin buraya verdiği hizmetler çok önemli. Biz burada olabildiğince hastaları tedavi ediyoruz, ilaçlarını veriyoruz, ameliyat edebiliyoruz. Buranın şartlarında hizmet vermemiz son derece önemli ve faydalı. Bununla Somali'nin sağlık sorunu çözülür mü bilmiyorum. Ancak bütün dünyanın burayla ilgilenmesi lazım'' diye konuştu.

Çocuk hastalıkları ve kadın doğum polikliniklerinde yoğunluk

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Bülent Kaya, bölgede çocuk nüfusunun çok yoğun olduğunu ifade ederek, ''Günlük ortalama 140-150 hasta bakıyoruz. Çocukların çoğunda büyüme, gelişme geriliği ve aşırı derecede beslenme bozukluğu var. Buna bağlı çocuklarda kronik ishaller oluyor. Alt solunum yolu enfeksiyonu olan çocuk sayısı da fazla'' diye konuştu.

Bölgede sağlık hizmetlerine aşırı derecede ihtiyaç duyulduğunu belirten Kaya, şöyle devam etti:''Gönüllü olarak geldim. Bütün doktor arkadaşlarımı bu göreve davet ediyorum. Burada her branştan doktora ihtiyaç var. Burada sosyal faaliyetlerden çok insanların yaşama tutunacağı beslenme, barınma ve güvenlik gibi genel özellikler ön plana çıkıyor. Burada insanlar çok sıkıntılı, burayı gördükten sonra insanlığa bakışım değişti. Ülkemizin, mevcut imkanların kıymetini anlayabilmek için her vatandaşın buraya gelmesi lazım. Yatıp kalkıp Allah'a dua etmemiz lazım. Allah kimseyi vatansız, milletsiz bırakmasın. Burada büyük bir ülke olduğumuzu hissettim. Hayırlısıyla inşallah bu ülkeye daha iyi, daha güzel hizmetler sunarız.''

Kadın Doğum Uzmanı Doktor Yakup Gökhan ise kadın doğum polikliniğinde oldukça fazla hastaya hizmet vermeye çalıştıklarını dile getirerek, şunları kaydetti:''İnsanların durumu, sosyal ve maddi koşulları kötü, besinsizlik ve imkansızlık içindeler. Doğum sayıları çok fazla. Hiç doğurmamış denilenin 8-10 tane çocuğu var. 50 yaşında gebe kadınlar var. Böyle olunca sıkıntı da çok oluyor. Biz elimizden geldiğince onlara yardımcı olmaya çalışıyoruz. Burada günde yaklaşık 90-100 arasında hasta bakıyorum. Gönül daha fazla bakmak ister. Ama burada günde 200 hasta da baksanız bitiremezsiniz. Sabahları çok yoğunluk yaşanıyor. Ancak güzel bir ekibimiz var, zaten hepimiz gönüllü olarak geldik. Elimizden gelini yapmaya çalışıyoruz.''

Stargundem