Somali topraklarında Türkiye bereketi

Somali topraklarında Türkiye bereketi

Yiyecek krizleriyle tanığımız Afrika'nın en fakir ülkelerinden Somali, Türkiye'nin başı çektiği proje sayesinde tarım topraklarını kullanmaya başladı.

Somali'nin ekili alanları Türkiye'ninkinden fazla ve toprak tarıma çok uygun. TİKA ve İHH'nın girişimleriyle gerçekleştirilen Tarım Okulu sayesinde Somalililer Türkiye'den giden tohumları ektiler ve hayatlarında ilk kez salatalık, acur, roka, semizotu, maydanoz, kavun ve patlıcan gibi sebzelerle tanıştılar.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve İHH İnsani Yardım Vakfı (İHH) işbirliği ile 2012 yılının Aralık ayında başlatılan Somali Tarım Okulu Projesi ile Somali'de bir ilk yaşanıyor. 2013 - 2015 yılları arasında Çiftçi Eğitim Kursu şeklinde devam eden Somali Tarım Okulu Projesi, Somali Zemzem Üniversitesi bünyesinde ülkedeki ilk ziraat fakültesi olan Anadolu Ziraat Fakültesi'ne dönüştü. Fakülte, 50 öğrenci ile 1.yılını tamamladı.

Somalili gençler Türkiye'den giden tohumları ekiyor

Tarım Okulu projesi kapsamında şu ana kadar 500 öğrenci mezun oldu. Savaştan sonra Somali'de eğitim amaçlı olarak açılan tek sera da bu projeyle kuruldu. Somali Tarım Okulu'na eğitim için gelen öğrenciler, sabahın ilk ışıklarıyla birlikte Tarım Okulunun uygulama bahçesine çıkıyor. Tohumun ekilmesi, sulanması, çapalanması, ilaçlanması, hasadı ve tekrar tohum alınması işlemlerini bizzat yaparak, tam anlamıyla uygulamalı tarım eğitimi alıyorlar. Gün içinde ise projeksiyon eşliğinde en son gelişmelerin anlatıldığı teorik tarım ve hayvancılık bilgilerini öğreniyorlar. Tamamı burslu okutulan öğrencilere İngilizce eğitim veriliyor.

Somali tarıma Türkiye'den daha uygun

Ziraat potansiyeli son derece yüksek bir ülke olan Somali'de ekilebilir toprak alanı Türkiye'den fazla. Toprak ise tarıma çok uygun, hatta pek çok üründen bir yılda 3-4 kez hasat yapmak mümkün. Buna rağmen ülkenin tarımsal üretimi 15 milyon nüfusu doyurmaya yetmiyor. Ülkede yetişmiş tarım personelinin olmaması en temel sorunu teşkil ediyor. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün raporuna göre Somali'de 1 milyona yakın kişi “gıda yardımına" muhtaç ve 5 yaş altındaki 200 bin çocuk kötü besleniyor.
 
Somali halkı bu sebzelerle ilk kez tanıştı

Proje kapsamında oluşturulan uygulama bahçesinde Türkiye'den getirilen 150 çeşidin üzerinde sebze tohumu ekilerek denemesi yapıldı. Somali halkının daha önce görmediği salatalık, acur, değişik biber çeşitleri, roka, semizotu, maydanoz, kavun ve patlıcan gibi sebzeler Somali topraklarında yetiştirilmeye başlandı. Somali, belki de patlıcanın en iyi yetiştiği coğrafya olmasına rağmen, Somalililer patlıcanı ilk defa bu proje sayesinde gördüler. Tarım Okulu bahçesinde yetiştirilen patlıcanları gören Somalililer, patlıcanı ellerine alıp dakikalarca inceliyorlardı. Şu anda Somali'deki pazarlarda salatalık patlıcan ve diğer sebzelerin satıldığını görmek mümkün.

Yeni Şafak 

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum