Soma'daki maden faciası davasında madenci yakınları ilk kez konuştu

Soma'daki maden faciası davasında madenci yakınları ilk kez konuştu

Soma'daki maden faciasında ölen madencilerin yakınları, ilk kez mahkeme huzurunda konuştu. Ölen madenci Çolak'ın annesi Gülsüm Çolak, "Çocuğumun çocukları için şikayetçiyiz" dedi.

Soma'daki maden faciasına ilişkin davanın Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki 31. oturumunda, ölen madencilerin yakınları, ilk kez mahkeme huzurunda konuştu.

Ölen madenci Ergün Sidal'ın babası Durmuş Sidal, kazanın meydana geldiği ocağa ilk kazma vuranlardan biri olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Oğlum çok baskı olduğunu anlatıyordu. Fazla kömür çıkınca prim, dayıbaşlarının da aralarında bulunduğu madenciler arasında paylaşılıyordu. Çocuğum gözünü açamıyor, yemek yiyemiyordu. 'Yakında felaket olacak' diyordu. O kadar insanı yeraltına koyarsan, hava dayanmaz. Çocuğu babasını göremedi, dedeydim, baba oldum. Sorun olduğunu bile bile insanları katlettiler. Şimdi kapatmaya çalışıyorlar. Acımızın, davamızın peşindeyiz. Hukuka güveniyoruz. Başka Ergünler olmasın diye davaya katılıyorum. İnsan hayatı bu kadar ucuz değil."

"Gaz, sıcaklık, ihmal yok da bu insanlar niye öldü"

Anlatımı sırasında gözyaşlarını tutamayan Figen Demircan da 3 ay sonra emekli olacak eşi Dursun'un, son zamanlarda sıcaklık ve izdihamdan şikayet ettiğini belirterek, "Eşim, sıcak nedeniyle son zamanlarda farelerin bile madeni terk ettiğini söylüyordu. Gaz, sıcaklık, ihmal yok da bu insanlar niye öldü" dedi.

"Karar, madenlerde çocuklarımızın ölmemesine yarayacak"

Gülsüm Çolak da oğlu Uğur Çolak'ın "Bu ocak bana mezar olacak" dediğine değinerek, "Ne hayatını ne babalığını yaşayabildi, oğlum 26 yaşında öldü. Çocuğumun çocukları için şikayetçiyiz. Alacağınız karar, gelecekte madenlerde çocuklarımızın ölmemesine yarayacak" diye konuştu.

Duruşmada, oğlu Yahya'yı kaybeden Seyit Hüseyin Aybak, Ali Kavas'ın eşi Gülten Kavas, Serkan Güneş'in kardeşi Serap Güneş ve kazada oğlu ve damadını kaybeden Alaattin Güngör ile madenci yakınları Recep Coşkun, Mehmet Kilci ve Bircan Yıldırım da şikayetçi olduklarını bildirdi.

Madenci yakınlarının anlatımları sırasında, mahkeme salonundakiler gözyaşlarına hakim olmakta güçlük çekti.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.