Sokak başı markete ayar

Sokak başı markete ayar

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, "Biz, artık öyle her sokakta zincir mağazaların, marketlerin olmasını istemiyoruz. Bunlara belirli düzenlemeler getirmemiz lazım" dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, her sokakta zincir mağazaların, marketlerin olmasını istemediklerini belirterek, "Bunlara belirli düzenlemeler getirmemiz lazım. Bu benim fikrim. Arkadaşlarımızla çalışacağız" dedi.

Esnaf ve Sanatkarlar Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen "Esnaf ve Sanatkarlara Sunulan Hizmetlerin Etkinlik ve Verimliliğinin Artırılması Projesi (ESHEP) İstişare Toplantısı" Bilkent Otel'de gerçekleştirildi.
Burada konuşan Tüfenkci, ülkede yaklaşık 1,6 milyon esnaf ve sanatkar bulunduğunu ifade ederek, bunların sorunlarını tespit etmenin ve çözüm geliştirmenin Bakanlığın temel görevleri arasında olduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla 4. Esnaf ve Sanatkarlar Şurası'nı gerçekleştirdiklerini hatırlatan Tüfenkci, "Şurada beş başlık altında 36 karar alınmıştır, Bakanlık olarak bu kararların uygulanması konusunu yakinen takip ediyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Başbakanımız her zaman esnafımız için yapılan çalışmaların öncüsü ve destekleyicisi olmuşlardır" diye konuştu.

Hükümetleri döneminde esnaf ve sanatkarların devlet destekli kullandığı kredilerin rekor seviyelere ulaştığına dikkati çeken Tüfenkci, "Esnaf ve sanatkarlara Halk Bankası'ndan Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri kefaletiyle kullandırılan kredilerin bakiyesi Ocak 2016 sonu itibarıyla 16,5 milyar liraya ulaşmış durumdadır. 2002'den bu yana esnaf ve sanatkarlarımıza bu kapsamda yaklaşık 50 milyar lira kredi kullandırılmıştır" değerlendirmesinde bulundu.

Esnaf ve sanatkarların, KOSGEB desteklerinden etkin şekilde yararlanmasını sağlayarak, esnafa verilen destekleri artırmayı amaçladıklarını anlatan Tüfenkci, 2015 sonu itibarıyla bu desteklemeler kapsamında 9 bin 206 esnafın yaklaşık 86,5 milyon lira tutarında destekten yararlandığını kaydetti.

Tüfenkci, Gelir Vergisi Kanunu'nda yaptıkları değişikliklerle esnaf ve sanatkarlara yönelik birçok yeni uygulamayı da hayata geçirdiklerini belirterek, perakende sektörünü düzenleyen yasa ile de birçok yenilik getirdiklerine değindi. Tüfenkci, "Biz, artık öyle her sokakta zincir mağazaların, marketlerin olmasını istemiyoruz. Bunlara belirli düzenlemeler getirmemiz lazım. Bununla ilgili ne yapabiliriz? Bu benim fikrim. Arkadaşlarımızla çalışacağız" ifadelerini kullandı.

Esnaf ve Sanatkar Sektör Analizleri Projesini hayata geçirdiklerini hatırlatan Tüfenkci, proje kapsamında esnaf ve sanatkarların detaylı olarak ele alınacağını, ihtiyaçlarının belirleneceğini ve çözüm önerilerinin geliştirileceğini söyledi.

Sektörlerin haritası çıkarılacak

Tüfenkci, yapılacak analizler sonunda esnaf ve sanatkarların faaliyet gösterdikleri tüm sektörlerin detaylı haritasının ortaya çıkarılacağını belirtti.

Esnaf ve sanatkarların piyasa şartlarına ayak uydurabilmesi için finansman, devlet teşvikleri, ihracat, pazarlama, mesleki eğitim, teknolojik değişim gibi konularda danışmanlık ve eğitim hizmetlerine ihtiyaç duyduğunu kaydeden Tüfenkci, bu çerçevede meslek kuruluşlarına önemli görevler düştüğünü bildirdi.
Meslek kuruluşlarının, esnaf ve sanatkarların mesleklerindeki yenilikleri takip etmesi ve kendilerini geliştirmeleri için öncü merkezler durumuna gelmesini istediklerini ifade eden Tüfenkci, bu yöndeki çalışmaları desteklediklerini vurguladı.

Esnaf ve sanatkarlara sunulan tüm hizmetlerde, etkinlik ve verimliliğin sağlanması amacıyla ESHEP'i uygulamaya koyduklarına dikkati çeken Tüfenkci, "Her bir arkadaşım gelip, sorununu rahatlıkla anlatabilir. Kapımız sonuna kadar açık. Biz, bu ülkeyi düşünen, ülkenin kalkınmasını isteyenler olarak çalışmalarınızı önemsediğimizi bir kez daha ifade etmek istiyorum" diye konuştu.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken de Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde terör olayları nedeniyle zarar gören esnafın yanında olmaya devam edeceklerini söyledi.

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.