Slovakya ve Çek Cumhuriyeti'nde Müsümanlar korku içinde

Slovakya ve Çek Cumhuriyeti'nde Müsümanlar korku içinde

Slovakya ve Çek Cumhuriyeti'nde siyasilerin İslam karşıtı açıklamalarını artırmasının ardından tehdit mesajları alan ve saldırılara maruz kalan Müslüman azınlık büyük korku yaşıyor.

Paris'te düzenlenen terör saldırıları Avrupa’da İslam karşıtı dalganın güçlenmesine neden olurken, Çek Cumhuriyeti ve Slovakya'da göçmenlere ve özellikle Müslümanlara yönelik düşmanlık hızla artıyor. Kamuoyu araştırmalarına göre, her iki ülkede halkın ortalama yüzde 80’i Müslüman sığınmacı istemiyor. Siyasiler de halktaki İslam karşıtı duyguları istismar ederek Müslümanları hedef alan açıklamalarını devam ettiriyor.

Çek Cumhuriyeti ve Slovakya, Müslümanların ülkede yerlerinin olmadığını belirterek sadece Hristiyan sığınmacı kabul edeceklerini açıklamıştı.

- Parlamento seçimleri

Slovakya'da, 5 Mart'ta parlamento seçimleri yapılacak. İşsizlik, sağlık, eğitim ve yolsuzluk sorunlarına çözüm bulamayan hükümet, halktaki sığınmacı karşıtlığını körükleyen açıklamaları sürdürüyor. Başbakan Robert Fico, Paris’teki saldırılardan sonra "Ülkemizdeki bütün Müslümanları tek tek izliyoruz" ifadesini kullanmıştı.

Kamuoyu araştırmalarına göre, Slovakların yüzde 70'i sığınmacıların ülkeye gelmesi nedeniyle büyük korku ve endişe duyuyor.

Seçim kampanyasını "Slovakya'yı koruyacağız" sloganıyla başlatan Başbakan Fico, çok kültürlülüğün hayal olduğunu ve "Slovakya'da birleşik Müslüman cemaatinin oluşmasına asla izin vermeyeceklerini" açıklamıştı.

Sığınmacı ve İslam karşıtı açıklamalarından sonra Başbakan Fico’nun partisine destek yüzde 30’lardan 45’lere yükseldi.

- 5 bin Müslüman var, tek cami yok

Yaklaşık 5,4 milyon nüfuslu Slovakya'da 5 bin civarında Müslüman yaşıyor. Müslümanların cami için yaptıkları başvurular ilgili otoriteler tarafından yıllardır reddediliyor.

Slovak yasalarına göre, dini toplulukların yasal statü kazanabilmesi için 20 bin kayıtlı üyesinin bulunması gerekiyor. Bu nedenle Müslümanların ülkede cami inşa etmesine izin verilmiyor. Slovakya, camisi olmayan tek AB ülkesi olarak biliniyor.

- "Tehditler alıyoruz"

İslam düşmanlığının medya ve siyasiler tarafından körüklendiği Slovakya’da, Müslümanlar geleceklerinden endişe eder hale geldi.

İsminin verilmesini istemeyen Slovakya İslam Vakfı yetkilisi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, siyasilerin İslam karşıtı açıklamalarının Müslümanlara islamofobik saldırılar olarak geri döndüğünü söyledi.

Müslüman ailelere ve başörtülü kadınlara saldırıların arttığını belirten yetkili, "Siyasilerin yaptığı açıklamalardan sonra çok sayıda nefret içerikli mailler, yorumlar ve tehditler alıyoruz" dedi.

Slovakya’da Müslümanlara yönelik düşmanlığın artmasında medya ve siyasetin önemli rol oynadığını kaydeden yetkili, şunları söyledi:

"Medya sürekli ‘Müslümanlar şiddete yatkın ve tehlikeli insanlardır’ mesajı veriyor. Siyasiler, hem sığınmacı kabul etmiyorlar hem de yabancı düşmanlığını körükleyecek açıklamalar yapıyorlar. Siyasiler, korkuları artırmaya çalışıyor. Seçim kampanyalarında bile bu mesajları kullanıyorlar. AB üyeleri içerisinde camisi olmayan tek ülke Slovakya. Kimse bize sahip çıkmıyor. Slovakya Müslümanları olarak gelişmelerden dolayı korkuyoruz."

- Çek Cumhuriyeti’nde 19 bin Müslüman, 2 cami var

Yaklaşık 10,5 milyon nüfuslu ve halkın yüzde 70’inin ateist olduğu Çek Cumhuriyeti'nde 19 binin üzerinde Müslüman yaşıyor. Komünist rejimin 1949'da yasakladığı Müslüman Cemaatler Merkezi, 1991'de yeniden kuruldu. Brno şehir merkezinde 1998'de ilk cami, başkent Prag'da ise 1999’da ikinci cami hizmete açıldı.

Ülkedeki diğer şehirlerde cami açılmasına izin verilmiyor.

- Müslümanları tehdit olarak görüyorlar

Çek Cumhuriyeti’nde yapılan araştırmaya göre, bir önceki yıla göre yüzde 20 artışla halkın yüzde 80’i Müslüman göçmenleri tehdit olarak görüyor.

Çek Cumhuriyeti’nde Müslümanlara yönelik saldırılar, sığınmacı akınının başladığı Haziran 2015’ten beri arttı.

Adalet Örgütü direktörü Klara Kalibova, saldırıların ırkçılıktan daha çok İslam korkusu nedeniyle gerçekleştirildiğini, Müslüman olmayan ancak başına örtü takan bazı kadınların bile sözlü saldırıya maruz kaldığını belirtti.

Masaryk Üniversitesi Din Çalışmaları Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Milos Mendel ise Müslümanlara yönelik saldırıların artmasını, yasal yaptırım bulunmamasına bağlıyor. Mendel, Çek yasalarında Müslümanlara hakaret ve tehdit etmenin hiçbir cezai yaptırımı olmadığını ve bu yüzden insanların Müslümanlara yönelik saldırılarda daha cüretkar davrandığına dikkati çekti.

- Siyasi çekişme

Çek Cumhuriyeti’nde Cumhurbaşkanı Milos Zeman ile Başbakan Bohuslav Sobotka arasındaki gerilim, ülkede yaşayan Müslümanların aleyhine işliyor.

Siyasi sorumluluğu bulunmayan Cumhurbaşkanı Zeman, sığınmacılar ve İslam konusunda ırkçı ve ayrımcı açıklamalar yapmaya devam ediyor. Koalisyon hükümetini ayakta tutmaya çalışan Başbakan Sobotka ise sınırlı tepkilerle sorunu geçiştiriyor.

Zeman, Noel dolayısıyla yayımladığı mesajında, hükümetin sığınmacı dalgasını hafife aldığını belirterek sığınmacı akınını "organize istila" olarak nitelendirmiş, Başbakan Sobotka ise Cumhurbaşkanı’nı siyasete karışmakla suçlayarak ön yargıları körüklediğini ileri sürmüştü.

Aşırı sağcı Anti İslam Blok'un İslam karşıtı mitingine katılan Cumhurbaşkanı Zeman, "İslamcı sığınmacılar Çek yasalarına ve adetlerine saygı duymayacak, onlar şeriat hukuku uygulayacaklar" sözleri üzerine popüleritesini artırmıştı.

Müslüman sığınmacı istemediğini açıklayan hükümet, 153 Hristiyan sığınmacıyı kabul edeceklerini bildirdi.

- "Avrupa’daki islamofobinin ana karakteri"

Salzburg Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölümü öğretim üyesi ve islamofobi uzmanı Dr. Farid Hafez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Slovakya ve Çek Cumhuriyeti’ndeki mevcut İslam karşıtı trendin, Avrupa’daki İslamofobinin ana karakterini ortaya çıkardığını söyledi. Hafez, şu ifadeleri kullandı:

"Slovakya ve Çek Cumhuriyeti’ndeki mevcut İslam karşıtı trend, Avrupa’daki islamofobinin ana karakterini ortaya çıkardı. İslamofobi, bize islamofobiklerin öngörülerini ve korkularını gösteriyor. Çoğu çalışmalar göstermektedir ki islamofobi, gerçek Müslüman veya İslam dini ile alakalı değildir, o daha çok ırkçıların kafasındaki ve görmek istedikleri İslam ve Müslüman imajıyla ilgilidir."

(AA)

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.