Şirketler artık diplomadan çok 'iş yeteneklerine' önem veriyor

Şirketler artık diplomadan çok 'iş yeteneklerine' önem veriyor

Geleneksel eğitim sistemi, dijital dönüşümle birlikte hızla değişen iş dünyasının beklentilerini karşılamakta zorluk çekiyor.

Geleneksel eğitim sistemi, dijital dönüşümle birlikte hızla değişen iş dünyasının beklentilerini karşılamakta zorluk çekiyor. İş alımında insan kaynakları diplomanın yanı sıra kişinin iş yeteneklerine önem vermeye başladı.

Özellikle yazılım gibi bazı iş sektörlerindeyse, birtakım özel yetenekler üniversite diplomasından da daha önemli olabiliyor.

Amerika Birleşik Devletleri'de serbest çalışanlar (freelancer) için platform görevi yürüten Upwork'un yaptırdığı araştırmaya göre, ülkedeki serbest çalışanlarının yüzde 93'ü profesyonel deneyim ve yeteneklerin üniversite diplomasından daha önemli olduğunu düşünüyor.

Ankete katılanların yüzde 79'uysa üniversite eğitiminin iş hayatı için önemini koruduğunu ifade ediyor.

Üniversite diploması aramayan şirketler

Dünyanın önde gelen denetim şirketlerinden PwC, başlattığı pilot programıyla belli kabiliyetlere sahip lise mezunlarına muhasebe ve risk yönetimi alanında danışman olarak işe almaya başladı.

Kariyer planlama sitesi Glassdoor, Apple, IBM ve Google gibi teknoloji devlerinin de bulunduğu, üniversite mezuniyeti gerektirmeyen, 15 şirketin listesini yayınlamıştı.

Söz konusu şirketlerde lise mezunu olan nitelikli kişilerinin, üniversite mezunlarıyla aynı maaşla aynı pozisyonu getirildikleri belirtiliyor.

Google eski insan kaynakları müdürü Laszlo Bock, ilk önceleri şirkete alınan kişilerin üniversite ortalamalarını istediklerini belirtiyor. Ancak bunun çalışanların kabiliyetini ölçmek için yetersiz olduğuna dikkat çeken Bock, son yıllarda üniversite mezunu olmayıp da işe alınanların sayının giderek arttığını ifade ediyor.

Bu günün ilk okul öğrencilerinin hayalindeki meslekler henüz doğmadı

Dünya Ekonomik Forumu'nun 2016'da yayınladığı bir raporda, "Birçok ülkede, en çok talep gören meslek veya uzmanlıkların 10-15 yıl önce piyasada olmadığına belirtilmişti.

Söz konusu raporda, değişimin daha da hızlanarak devam edeceği ve bugünün ilkokul öğrencilerinin yüzde 65’inin ilerde çalışacakları meslek gruplarının henüz doğmadığı öngörüsünde bulunuldu.

euronews

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.