'Sırbistan diyalog sürecini kötüye kullandı

'Sırbistan diyalog sürecini kötüye kullandı

'Kosova Başbakanı Mustafa: Sırbistan, diyalog sürecini kötüye kullanarak, diğer ülkelerin Kosova'nın UNESCO'ya üyeliğine karşı oy kullanmaları için girişimlerde bulundu.

Kosova Başbakanı İsa Mustafa, ülkesinin UNESCO üyeliği engellemek için Sırbistan'ın yürüttüğü agresif kampanyanın, iki ülke arasındaki diyalog sürecini olumsuz etkileyeceğini söyledi.

AA muhabirine konuşan Mustafa, Türkiye ile Kosova ilişkilerini, Belgrad ile Priştine arasındaki diyalog sürecini ve Balkan ülkelerinde yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.

Türkiye'nin Kosova'daki en büyük yatırımcılardan biri olduğuna işaret eden Mustafa, iki ülke arasındaki ilişkilerin son derece iyi olduğunu söyledi.

Mustafa, Kosova'da birçok özelleştirmeyi Türk şirketlerinin kazandığını, havalimanı işletmeciliğinden elektrik dağıtımına ve inşaat sektörüne kadar farklı sektörlerde iş yaptığını belirterek bunların daha da yaygınlaşmasını istediklerini ifade etti.

Kosova'da yaşayan Türk nüfusu nedeniyle de iki ülke arasında kültürel alanda iyi bir işbirliği olduğuna dikkati çeken Mustafa, aynı zamanda kardeş belediyeler aracılığıyla da işbirliğinin genişlediğini kaydetti.

- Belgrad-Priştine diyalog süreci

Mustafa, Kosova ile Sırbistan arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi amacıyla AB ara buluculuğunda devam eden Belgrad-Priştine diyalog sürecine değinerek, "Kosova'nın UNESCO üyeliği konusunda Sırbistan'ın yürüttüğü agresif kampanya, iki ülke arasındaki diyalog sürecini olumsuz etkileyecek" dedi.

İki ülke arasındaki sorunların diyalog yoluyla çözülmesi gerektiğini söyleyen Mustafa, "Ancak Sırbistan, bu diyalog sürecini kötüye kullanarak, diğer ülkelerin Kosova'nın UNESCO'ya üyeliğine karşı oy kullanmaları için girişimlerde bulundu" dedi.

Mustafa, Kosova'nın UNESCO'ya üyeliğinin oylandığı UNESCO Genel Konferansı öncesinde, Sırbistan'ın Rusya'nın da desteğini alarak bazı ülkelerin Kosova'nın üyeliği aleyhine oy kullanması için çalıştığını ve böylelikle Kosova'nın üyeliğinin engellendiğini savundu.

Paris'te Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı (UNESCO) Genel Konferansında geçen hafta yapılan oylamada Kosova'nın üye ülke olarak tanınmasını öngören tasarıya 92 ülke "evet" oyu verirken 50 ülke karşı çıkmıştı. 142 ülkenin katıldığı ve 29 ülkenin çekimser kaldığı oylamada Kosova'nın üyelik için en az 95 oy alması gerekiyordu.

- Kosova'da iktidar-muhalefet krizi

Kosova'daki iktidar-muhalefet krizine de değinen Başbakan Mustafa, muhalefetin karşı çıktığı, ülkenin kuzeyinde Sırp Belediyeler Birliği kurulması ve Karadağ-Kosova sınırının yeninden düzenlenmesine dair anlaşmalara dair nihai kararı Anayasa Mahkemesinin vereceğini söyledi.

Mustafa, imzalanan anlaşmaların geri alınamayacağını vurgulayarak, "Ancak açık bıraktığımız bir kapı var ki o da bu anlaşmaların anayasaya uygun olup olmadığının Anayasa Mahkemesince belirlenmesidir" dedi.

Mahkemenin söz konusu anlaşmaları onaylaması durumunda muhalefetin meclise dönmesi gerektiğini belirten Mustafa, "Çünkü hiç kimsenin şiddet ile meclisin işini yapmasına engel olma hakkı yoktur. Hiç kimse, sadece azınlık bir grup meclis çalışmalarına engel olmak istiyor diye milletin oyunu almış çoğunluğun işine engel olamaz" ifadesini kullandı.

Mustafa, muhalefetin taleplerinin aksine erken seçime gidilmeyeceğini vurgulayarak, mecliste üçte ikilik çoğunluğa sahip olduklarını ve erken seçim için hiçbir neden bulunmadığını söyledi.

- Kumanova'daki olaylar

Makedonya'nın Kumanova şehrinde geçen mayıs ayında meydana gelen ve 14 silahlı saldırganın hayatını kaybettiği, 37 emniyet mensubunun yaralandığı silahlı çatışmaların ardından Kosova'nın "terör ihraç eden ülke" olarak suçlanmasını değerlendiren Mustafa, bu iddiaları destekleyen herhangi bir kanıt bulunmadığını belirtti.

Mustafa, terörle mücadelede herhangi bir ülkenin tek başına yapabileceği bir şey olmadığını, bu konuda komşu ülkelerle azami işbirliği gerektiğini ifade etti.

Kumanova'da yaşananlar nedeniyle üzgün olduklarını aktaran Mustafa, "Orada insanlar hayatlarını kaybetti, halkın malları zarar gördü. Bunları hiç kimse istemez. Ancak bu Makedonya ile Kosova arasındaki ilişkileri etkilemedi. Olaylardan sonra da Makedonya hükümeti ile iyi ilişkiler içinde olmaya devam ettik" dedi.

Mustafa, Kumanova'daki olaylarla ilgili olarak Makedonya'da tutuklanan Kosova vatandaşları hakkında Üsküp'teki büyükelçilikleri aracılığıyla sürekli bilgi aldıklarını söyleyerek, "Sürecin uluslararası hukuka uygun olarak ilerlemesinden yanayız" diye konuştu.

- Bosna Hersek ile Kosova arasındaki vize sorunu

Kosova ile Bosna Hersek arasındaki vize uygulamasına da değinen Mustafa, bu sorunun yakın zamanda çözülebileceğine dair iyimser olmadığını, Sırbistan'ın Bosna Hersek'teki iki entiteden biri olan Bosna Sırp Cumhuriyeti (RS) üzerindeki etkisinin büyük olduğunu ve vize sorununun çözülmesini engellediğini ifade etti.

Mustafa, Kosovalıların ve Boşnakların her zaman birbiriyle iyi ilişkiler içinde olduğunu ve bu nedenle iki ülkenin birbirine karşı vize uygulamasının "anlamsız" bulduğunu vurgulayarak, vize uygulamasının iki ülke arasındaki ekonomik ve kültürel ilişkilerin gelişmesine ve insanların özgürce seyahat etmesine engel olduğunu sözlerine ekledi.

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.