Sırbistan Avrupa Birliği üyesi olmaya bir adım daha yaklaştı

Sırbistan Avrupa Birliği üyesi olmaya bir adım daha yaklaştı

Sırbistan'ın AB üyeliğine karşı çıkan ülkelerden biri olan Fransa da ikna edilmek üzere.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Elysee Sarayı'nda gerçekleştirilen görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi.

"Aksi takdirde, Sırbistan'ın Avrupa Birliği'ne girme şansı yok"

Sırbistan'ın AB üyeliği için çözülmesi gereken konularda bu ülkeye yardım etmek istediğini dile getiren Macron, "Bu tarihi otomatik kriter olarak görmemiz gerektiğini düşünmüyorum. 2025 yılına kadar (müzakere) programında karar verilen konular hakkında hiçbir şey yapılmadığı takdirde, Sırbistan'ın Avrupa Birliği'ne girme şansı yok." dedi.

Macron, Sırbistan'a gidecek

Macron, Sırbistan'ın AB'ye üyelik müzakerelerinin etkili olması temennisinde bulundu.

"2025 yılında her şey planlandığı gibi yapılmış olursa evet (Sırbistan üye olabilir)." diyen Macron, yakın zamanda Sırbistan'a bir ziyaret gerçekleştireceğini belirtti.

Vucic: Sorunlarımızı çözmeliyiz

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic ise "Macron hemen üye olabileceğimizi söylese de Belgrad ile Priştine arasındaki sorun çözülmeden, adalet sistemi reforme edilmeden ve diğer konular hakkında çalışmalar yapılmadan Sırbistan AB'ye üye olamayacak. Dolayısıyla sorunlarımızı çözmeliyiz. Bu yapılmazsa (AB üyeliği) olmaz." diye konuştu.

Batı Balkan ülkelerinden Sırbistan, AB ile üyelik müzakerelerini yürütüyor.

Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, şubat ayında Batı Balkanlar stratejisini açıklamış, Batı Balkanlar'da yer alan ülkelerin AB üyeliği için 2025 tarihi üzerinde bir tartışma olduğunu söyleyerek, "2025 net bir tarih değil ama bu gerçekçi bir perspektiftir." demişti.

Kaynak: AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.