Sırat-ı Mustakim Mecmuası elinizin altında

Sırat-ı Mustakim Mecmuası elinizin altında

II. Meşrutiyet döneminin ürünü olan Sırat-ı Müstakim mecmuasının makale indeksi yayınlandı

Osmanlı son döneminin entellektüel birikimini, İslamcılık düşüncesini yansıtan en önemli yayınlardan biri, kurucuları Ebulula Mardin ve Eşref Edip olan Sırat-ı Mustakim mecmuasıdır. Derginin fikir babası da Mehmet Akif Ersoy'dur. II. Meşrutiyet döneminin hararetli fikri tartışma ve arayışlarının ürünü. Mecmua aynı zamanda Türkiye'de İslamcı tezlerin en güçlü şekilde dillendirildiği, bu itibarla ilgili tartışmalara günümüze kadar kaynaklık etmeyi başarabilmiş yayın organlarının başında geliyor.

Klasik Yayınları'ndan yapılan açıklamada bu proje ile; M. Suat Mertoğlu'nun yayına hazırladığı Sırat-ı Mustakim Mecmuası kitabı ile Osmanlı son dönem entelektüel birikimini yansıtan hazineyi günümüze taşımayı, geçmişle atılan köprüleri yeniden kurma yolunda bir adım olmayı hedefleniyor.

Bu çalışmada mecmua yazılarının sadece künyeleri ile yetinilmeyerek, yazı içeriklerine getirdiği açıklamalar, makale, yazar, kavram, özel adlar, ayet ve hadis dizinlerinin yanı sıra dikkatlerden uzak kalmış mecmua kapaklarını değerlendirmesini içeriyor. Bu haliyle son dönem osmanlı düşünce hayatı ve islacılık çalışmaları için iyi bir başvuru eseri...